Overslaan en naar de inhoud gaan
©

De lokroep van het ijs

Als laatste ongerepte continent blijft Antarctica fascineren. Een journalist, een fotogaaf, een kunstenares, een onderzoeker en een touroperator trokken om verschillende redenen naar het ijs. Ze praten over hun reizen naar Antarctica, de strikte regelgeving die er geldt en de bescherming van de kwetsbare natuur op de Zuidpool.

 

    woensdag 28 augustus 2024 van 19:00 tot 21:00
© Morgane Monneret

Christian Clauwers

Christian Clauwers is een Belgische documentaire fotograaf, ontdekkingsreiziger, spreker en auteur. Zijn missie is om de kwetsbaarheid en conflict tussen mens en natuur bloot te leggen en door middel van beelden en storytelling te sensibiliseren rond mariene en polaire wetenschappen, klimaatverandering en afnemende biodiversiteit om onze oceanen en poolgebieden en hun gemeenschappen te redden.

© Rosalie De Meyer

Arthur De Meyer

Arthur De Meyer is reporter bij het Nieuwsblad. Naast tech- en binnenlands nieuws als dagtaak maakt hij reportages voor de weekendbijlages. Van kleine verhalen onder de kerktoren tot mondiaal breaking news ‘van onze reporter ter plaatse’ en reisreportages. In die laatste categorie was Antarctica een absoluut carrièrehoogtepunt. 

© Gudrun De Boeck

Gudrun De Boeck

Gudrun De Boeck focust zich als onderzoekster op hoe vissen omgaan met veranderingen in hun omgeving, waarbij klimaatverandering en vervuiling een belangrijke rol spelen. Oceanen blijken in het huidige klimaat toch niet zo onverstoorbaar te zijn. Na een jaar opleiding trok ze in 2023 met 109 wetenschapsters voor drie weken naar Antarctica om de gevolgen van de klimaatverandering op dit magische continent met eigen ogen te aanschouwen.

© Fred Ernst

Esther Kokmeijer

Esther Kokmeijer brengt als beeldend kunstenaar kunst en wetenschap samen. Ze richt zich in haar werk vooral op de ‘Global Commons’, de mondiaal gedeelde natuurlijke hulpbronnen van de aarde; de oceanen, de atmosfeer, het universum en Antarctica. Het thema water in al zijn verschijningsvormen, zoals vloeibaar ‘water’, gasvormig ‘damp’ en vast ‘ijs’, speelt al enkele jaren een grote rol in haar werken. Esther is ook oprichtster en uitgever van Antarktikos, het eerste internationale tijdschrift dat volledig aan Antarctica gewijd is.

© Asteria Expeditions

Annick Desmet

Bij Annick Desmet zit reizen in het bloed én de genen. Ze groeide op in een familie die al sinds 1937 actief is in de reissector. In 2005 stampte ze touroperator Asteria Expeditions uit de grond waarmee ze tal van expeditiereizen deed naar de Antarctische en Arctische gebieden. De poolgebieden laten haar sindsdien niet meer los. Reizen werd haar levenswerk. Naast de poolgebieden neemt Annick cultuur- en avontuurzoekers op sleeptouw naar onverwachte en exotische bestemmingen.

Programma

  • 19 uur: Bezoek de expo 'Naar Antarctica'
  • 20 uur: Talk

Praktisch

  • Datum? Woensdag 28 augustus 2024, van 19 tot 21 uur
  • Prijs? € 15 (studenten en -18 jaar: € 12)
  • Taal? Nederlands

Over de expo

Naar Antarctica

De poolpioniers van de Belgica
    vrijdag 21 juni 2024 tot zondag 3 november 2024 van 10:00 tot 17:00

Het schip Belgica vertrok 125 jaar geleden uit Antwerpen op expeditie naar de Zuidpool. Het MAS vertelt het verhaal van een levensgevaarlijke reis en de overwintering van de bemanning op het poolijs. Maar de expo staat ook stil bij dat prachtige gebied vandaag, waar de klimaatopwarming zeer voelbaar is. 

Zie ook

Ijsbrekers

Als laatste ongerepte continent blijft Antarctica fascineren. Ontdek tijdens deze talks het verhaal van onze praatgasten en hun link met het ijs. We gaan onder meer in gesprek met hedendaagse poolreizigers, een auteur en wetenschappelijk onderzoekers.
Vanaf augustus tot oktober, elke laatste woensdag van de maand.

Meld je aan voor de nieuwsbrief