Overslaan en naar de inhoud gaan
mariabeeld met kind opde arm

Luister

Verhalen gevonden in de stad

Hebzuchtige reuzen, woelige liefdesavonturen, demonen en helden… Als je denkt dat je dat niet in een museum kan vinden, dan ben je mis. In het jaar van zijn 10e verjaardag pakt het MAS uit met spannende en ontroerende verhalen uit Antwerpen. Samen met schrijver en theatermaker Dimitri Leue voert het museum de collectiestukken op in een meeslepend luisterspel.

In 2021 viert het museum zijn collectie met een kleurrijke, aparte expo. Je duikt in mythes, legendes en verhalen met een auditieve belevenis die je anders doet kijken naar de collectie. Iconische personages zoals Brabo, Hodja, Lange Wapper, de zwanenridder of Chamunda spelen de hoofdrol in ontroerende en ook grappige teksten van Dimitri Leue. De vertellingen nemen je mee langs een fantasierijk en theatraal decor.

In deze expo kies je zelf hoe je loopt en welke verhalen je beluistert. Je neemt een audiogids bij de hand, spitst de oren en sluit je even af van de buitenwereld. Verdwaal in de MAS-collectie en laat je fantasie de vrije loop. Kameleonie, ons hoofdpersonage, kan niet wachten om jou haar verhalen te vertellen.

Je kan ervoor kiezen om het verhaal en het bijbehorend lied te horen, of om alleen het lied te beluisteren. De verhalen zijn geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. De liedjes meezingen en dansen? Daar staat geen leeftijd op!

Praktisch

 • Luister. Verhalen gevonden in de stad. Een expo voor de hele familie.
 • Van 30.10.2021 tot 27.08.2023 op de 3e verdieping in het MAS

Wil je de verhalen in stereo zodat je je echt helemaal kan onderdompelen? Neem dan een hoofdtelefoon mee met mini-jack-aansluiting om te verbinden met de audioguide.

Om ervoor te zorgen dat je de expo in alle rust kan bezoeken om zonder afleiding te genieten van de luisterverhalen, beperken we het aantal bezoekers per uur. Boek dus zeker je ticket vooraf, dan ben je zeker van je plekje.

Over de expo:

praalwagen en sloep

De praalwagen

Eén museumstuk zal de bezoekers van de expo 'Luister' onmiddellijk opvallen. Het is namelijk reuzegroot. Het gaat om een gerestaureerde praalwagen uit de Antwerpse ‘ommegangstoeten’. 

ma, vrouw en kind staan in een theaterdecor

Curieus?

Verhalen uit de expo

Lees en beluister stukjes uit enkele verhalen die in de expo aan bod komen. Liefde, drama, hebzucht ... het zit er allemaal in.

vrouw en kind kijken naar een scherm

Het MAS is nog niet uitverteld

In de expo kan je naar twaalf verhalen uit Antwerpen en de wereld luisteren. Maar het MAS verzamelde er veel meer. Lees er hier nog enkele.

vrouw en man voor een glaspartij

Dimitri Leue & Tine Embrechts

Interview

Samen met het MAS sprokkelde theatermaker, schrijver en acteur Dimitri Leue verhalen uit de collectie en de stad voor de nieuwe expo ‘Luister’. Hij schreef een meeslepend luisterspel dat je in de expo kan volgen. Tine Embrechts neemt de rol van Kameleonie op zich.

De Wondere Pluim

Voor de schrijfwedstrijd ‘De Wondere Pluim’ reisden 35 authentieke collectiestukken naar evenveel lagere scholen als inspiratie voor nieuwe stadsverhalen. De winnende verhalen krijgen een plaatsje in de expo 'Luister'.

Activiteiten

Rondleiding 'Luister'

Voor leerlingen 2e en 3e graad lager onderwijs

Al ooit geprobeerd om je zo hard in te leven in een verhaal dat je er een deeltje van wordt? Beleef met je klas een interactieve vertelling in de expo.

Workshop Creatief schrijven

 • Zondag 6 februari 2022 van 14:00 tot 17:00
 • Meer momenten
 • Zondag 13 februari 2022 van 14:00 tot 17:00
 • Donderdag 17 februari 2022 van 20:00 tot 22:00

Misschien inspireert ‘Luister’ je om zelf verhalen te maken? Ga in de workshop van Creatief Schrijven op zoek naar je eigen schrijftalent. De expo geeft een duwtje in de rug en met de nodige tips tover je zo zelf een verhaal op papier. Het doorvertellen moet je zelf doen.

Maak je eigen hoorspel

 • Zondag 6 februari 2022 van 10:00 tot 13:00
 • Meer momenten
 • Zondag 6 februari 2022 van 14:00 tot 17:00
 • Zondag 3 april 2022 van 10:00 tot 13:00
 • Zondag 3 april 2022 van 14:00 tot 17:00

Al ooit je eigen hoorspel gemaakt? Laat je inspireren door de verhalen in de expo ‘Luister’ en verzin nieuwe stemmen, creëer zelf geluidseffecten en schrijf je eigen script uit. Geen nood, er zijn begeleiders aanwezig die je op weg helpen.

Live tekensessie

met illustratrice Shamisa Debroey
 • Woensdag 2 maart 2022 van 14:00 tot 16:00
 • Meer momenten
 • Donderdag 24 maart 2022 van 20:00 tot 22:00

Shamisa Debroey is de illustratrice van de expo. Ze gaat met je in gesprek en brengt je fantasie tot leven. Laat je inspireren door wat je in de expo ziet en hoort.

Prikkelarm aanbod

Ben je snel overprikkeld? Dan kan een museumbezoek al soms al teveel zijn. Maar dat is niet zo op onze prikkelarme momenten. Minder mensen, het geluid wat zachter en net iets meer rust om alles te bewonderen.

Atelier Animatiefilm

Krokusatelier
Volzet
 • Van donderdag 3 maart 2022 tot vrijdag 4 maart 2022 van 10:00 tot 16:00

Zet je fantasie om in bewegende beelden. Je luistert eerst naar verhalen over hebzuchtige reuzen, demonen, helden... Daarna verzin je samen een nieuw verhaal en brengt het tot leven. Voor kinderen van 8 tot 12 jaar.

(Pas) Mon Pays

Filmgesprekavond
 • Vrijdag 28 januari 2022 van 19:00 tot 21:30

Filmvoorstelling van '(Pas) Mon Pays, Part I & II' in aanwezigheid van regisseur Bie Michiels en Anne Wetsi Mpoma. Na de voorstelling kun je in gesprek gaan met beiden.

mensen staan achter glas

Theatraal concert Kameleonie

Een voorstelling bij de expo 'Luister'

In de voorbereiding voor de expo ‘Luister’ ontstonden heel wat liedjes waarin de luisteraar mee langs de rijke collectie van het MAS reist. In combinatie met leuke dialogen neemt Kameleonie je mee van het ene lied in het andere.

Praktisch

Plan je bezoek

Je plant een bezoek aan het MAS? Neem dan eerst wat praktische informatie door. Ticketprijzen, openingsuren, bereikbaarheid of toegankelijkheid? Waar kun je iets eten en drinken? En wat met de coronamaatregelen? Je vindt het allemaal hier.

Praktische info

Waarmee moet je rekening houden tijdens je bezoek? Welke coronamaatregelen zijn nog van toepassing?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief