Overslaan en naar de inhoud gaan

Blikvangers

In de expo ‘Blikvangers’ geven 16 Antwerpenaren hun blik op onze collectie en kiezen ze hun persoonlijke topstuk. Want een topstuk is voor iedereen iets anders. Een bezoek aan het Kijkdepot is zo een mooie aanvulling op de tentoonstelling ‘Zeldzaam & Onmisbaar’, die plaats vindt op de derde verdieping. Daar zijn bijna 100 objecten te bewonderen die door Vlaanderen erkend zijn als Topstuk.

De Vlaamse Overheid viert in 2023 de 20ste verjaardag van het Topstukkendecreet. Daarmee worden kunstwerken of andere waardevolle objecten uit Vlaamse collecties die als zeldzaam en onmisbaar beschouwd worden, benoemd tot Topstuk. Naar aanleiding van deze verjaardag zijn de Vlaamse overheid en de Topstukkenraad te gast in het MAS: de tentoonstelling 'Zeldzaam & Onmisbaar', op de derde verdieping, plaatst ca. honderd werken uit de Vlaamse Topstukkenlijst in de schijnwerpers.

Maar misschien denk jij bij ‘topstuk’ nog aan iets anders dan de (kunst)historische zwaargewichten die je er ziet… Misschien betekent ‘topstuk’ voor jou iets dat bovenal praktisch nut heeft, eerder dan artistieke of geschiedkundige waarde. Of misschien is jouw topstuk helemaal niet zeldzaam, maar net iets dat je in ontelbare huiskamers terugvindt.

Voor 'Blikvangers' gingen 16 Antwerpenaren op zoek naar hun topstukken in de MAS-collectie. Uniek, belangrijk, ongezien of baanbrekend? Of handig, fascinerend, herkenbaar of aandoenlijk? Welke collectiestukken zij kozen en waarom, ontdek je in het Kijkdepot. Hun keuzes staan er naast de 'Koorkap van Nonnemielen', een erkend topstuk uit de MAS-verzameling.

Persoonlijke topstukken

Zestien Antwerpenaren snuisterden in de MAS-collectie, op zoek naar hun persoonlijke topstuk. In Blikvangers tonen ze hun keuze. En waarom kozen ze net dát topstuk?

Zie ook

Zeldzaam & Onmisbaar. Topstukken uit Vlaamse collecties

31.10.2023 - 25.02.2024

- AFGELOPEN - Magritte, Bacon, Ensor, Moore, Jordaens, Rubens … Het zijn maar enkele van de wereldberoemde namen die in het MAS te zien waren. ‘Zeldzaam & Onmisbaar’ bracht een unieke selectie van topstukken uit de Vlaamse topstukkenlijst.

Meld je aan voor de nieuwsbrief