Overslaan en naar de inhoud gaan

Wereldstad | Over hier en elders

17.05.2011 - 28.02.2016

Antwerpen is een wereldstad. Dat weet u. Maar hoelang is dat al zo? En hoe toont de stad zich aan de rest van de wereld? Antwerpen is een stad met veel gezichten, maar ook een stad die zich bewust is van de wereld rond zich. Deze opstelling leidde je door de geschiedenis van een wereldstad. Je ontdekte 500 jaar Antwerpen aan de hand van getallen, sappige anekdotes, grote stadsgezichten en persoonlijke verhalen.

Een wereldstad ontstaat niet op één dag

Sinds de beruchte gouden 16de eeuw is Antwerpen een stad van wereldformaat. Ooit groter dan Londen en Parijs, vandaag nog steeds een invloedrijke speler. Je werd er geïnspireerd door de rijke geschiedenis met protagonisten zoals de reuzen Druoon Antigoon en Pallas Athena. Je kon er de sappige verhalen van de Poesjepoppen beluisteren, ingefluisterd door de Antwerpse muzikant Wannes van de Velde en acteur Karel Vingerhoets. Of wegdromen bij een luxueuze Minerva uit 1930, symbool voor de grandeur van die tijd.

50 jaar migratie uit Marokko en Turkije

Niet enkel eeuwen geleden, maar ook vandaag is de stad internationaler dan ooit. In de jaren 50 kwamen mannen en vrouwen uit zuiderse oorden afgezakt om in Antwerpen nieuw geluk te zoeken. Maar hoe voelt het om uw vaderland te verlaten en in Antwerpen een nieuw leven op te bouwen? Hoe voelt het om er te werken, te wonen en kinderen groot te brengen? Je kon het ontdekken op de 5de verdieping van het MAS. 

Verander de skyline

Als je het voor het zeggen had, wat zou je dan aan de skyline van Antwerpen veranderen? Een kabelbaan? ’s Werelds grootste vuurwerk? Palmbomen aan de Schelde? Je kon de skyline naar je hart tekenen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief