Overslaan en naar de inhoud gaan
Emmanuel Ndefo

Talk Decolonizing Gender Identity

MAS Darling

Ben je geïnteresseerd in de diepere lagen van gender en identiteit? Wil je begrijpen hoe koloniale structuren de kijk op gender hebben beïnvloed en hoe we deze kunnen doorbreken?  

In dit panelgesprek verkennen sprekers uit verschillende disciplines hoe koloniale geschiedenis en culturele normen onze huidige percepties van gender hebben gevormd en wat we kunnen doen om deze opvattingen te dekoloniseren.  

Emmanuel Ndefo 

Emmanuel Ndefo (Kano, Nigeria, 1991) omschrijft zichzelf als kunstenaar, onderzoeker, choreograaf en performer. Hij gebruikt zijn lichaam als instrument voor zijn creatief proces en onderzoekt hoe zijn performance kan bijdragen aan bredere hedendaagse gesprekken.

De kern van zijn werk is geworteld in dans, performance en installatie. Hij combineert zijn opleiding in dansonderzoek met kennis die hij heeft opgedaan tijdens het beoefenen van verschillende traditionele Afrikaanse rituelen en dansen, maar ook urban dansstijlen zoals hiphop, krump en house. 

Stephanie Collingwoode Williams 

Stephanie Collingwoode Williams is een voormalig sociaal werker, antropoloog, trainer, consultant en curator. Ze groeide op in Ghana en studeerde in Nederland en België. Ze is een expert in antiracisme, intersectionaliteit, klimaatrechtvaardigheid, feminisme, queerness en biracialiteit. 

Ze was actief als voormalig woordvoerder van het Belgian Network for Black Lives (een collectief dat in 2020 de BLM-mars in Brussel organiseerde), was betrokken bij verschillende acties tegen de verheerlijking van de koloniale geschiedenis van België, was actief bij KOZP, BHM, Code Rood enz. 

çavaria 

Als LGBTI+ organisatie zet çavaria zich sinds enkele jaren in voor meer internationale solidariteit. Vanuit hun positie werken ze actief aan meer aandacht voor seksuele & genderdiversiteit binnen het buitenlands beleid, geven ze vormingen aan ngo's en gaan ze samenwerkingen aan met LGBTI+ organisaties in het buitenland. Sinds 2023 werken ze samen met LGBTI+ organisaties uit DRC en Rwanda rond het dekoloniseren van kennis over seksuele & genderdiversiteit. Uit deze samenwerking ontstonden ook vormingen die Belgische, Rwandese en Congolese organisaties dekoloniale perspectieven op seksuele & genderdiversiteit aanreikten.

Raf Njotea 

Raf Njotea is scenarist, presentator en columnist voor De Standaard. Hij schreef o.a. mee aan de Vlaamse tv-reeksen Dertigers, Familie en de jongerenreeksen Panna en Only Friends. Samen met Lander Kennis maakte hij de podcast Ouder voor Radio 1. Via zijn columns en lezingen mengt Raf zich in het maatschappelijk debat rond thema’s als identiteit, taal en representatie. www.rafnjotea.com 

Praktisch 

  • Wat: panelgesprek 
  • Wanneer: 8 augustus, van 18 tot 19.45 uur 
  • Waar: MASbox 
  • Prijs: € 12 (-26 jaar en A-kaart met kansentarief: € 6) 

Bekijk het volledige programma

Woensdag 7 augustus - zondag 11 augustus

Meld je aan voor de nieuwsbrief