Overslaan en naar de inhoud gaan

Tafel met kleurrijk inlegwerk

Tafel met kleurrijk inlegwerk
Pierre Gole (ca. 1620-1684)
Frankrijk, Parijs, 1663
Ebbenhout, been, lak met parelmoer, schildpad en beschilderd papier onder hoorn, op een kern van naaldhout en eik, ivoor en verguld brons
MAS, Collectie Smidt van Gelder, Sm.0720
Legaat van Pieter Smidt Van Gelder, 1956

Koninklijke pronktafel

Dit is een van de belangrijkste meubels in openbaar bezit in België. Het komt bovendien niet vaak voor dat we het verhaal van het ontstaan van zo’n meubel kennen. De uit Nederland afkomstige Pierre Gole maakte de uitzonderlijke pronktafel voor het kasteel van Vincennes, in opdracht van Lodewijk XIV zelf. Gole vestigde zich op jonge leeftijd met zijn drie broers in Franrijk. Daar was een markt voor luxeproducten. Hij werd er benoemd tot Maître Menuisier en Ebène ordinaire du Roi en kreeg in 1662 een atelier bij de Manufacture Royale des Meubles de la Couronne, beter bekend als Manufacture des Gobelins. Het jaar daarop maakte hij deze tafel, die in een inventaris uit 1673 nauwkeurig wordt beschreven. Hierdoor weten we dat Gole er 620 pond voor kreeg.

Gole combineerde op virtuoze wijze twee technieken: marqueterie en lakwerk. Het tafeloppervlak is ingedeeld in compartimenten, met smalle biesjes ebbenhout en in groen getint been. Elk compartiment is ingevuld met rode schildpadschelp en allerlei motieven: bloemen en fruit, vlinders en salamanders, maskers en juwelen. Ze zijn getekend op papier onder een transparant laagje hoorn, wat uniek is in het werk van Gole. Daaromheen bracht hij laque burgauté aan, een speciale techniek uit Japan waarbij kleine stukjes parelmoer (burgau) in een zwarte lakgrond worden gevat.

Zie ook

Topstukken Vlaamse Overheid

Vlaanderen bezit een prachtige collectie aan roerend cultureel erfgoed. Op basis van het 'Topstukkendecreet' is een lijst samengesteld met zeldzame en onmisbare voorwerpen. Enkele daarvan bewaren we in het MAS.

Meld je aan voor de nieuwsbrief