Overslaan en naar de inhoud gaan
Foto: Gion
© Gion

Kunst in de expo

Naast onder andere werk van de 18e eeuwse kunstenaar Katsushika Hokusai, bekend als ‘de Rembrandt van Japan’, was ook de hedendaagse kunst goed vertegenwoordigd met onder andere een kleurrijke kunstinstallatie en een metershoog schilderij met bladgoud.

Uki – Uki

Eén van de blikvangers van de expo was het vier meter hoge schilderij 'Uki-Uki' van Matsuura Hiroyuki. Het werk was representatief voor de hele expo omdat het klassiek en hedendaags Japan met elkaar verbindt. Een meisje dat is afgebeeld in een klassieke kimono, maar dan in kleuren uit de huidige schattigheidscultuur. Ze heeft grote ogen zoals een personage uit een manga of anime, maar met haarpennen als van een courtisane. Het werk is geschilderd in hedendaagse stijl, maar tegen een achtergrond van bladgoud zoals op de antieke Japanse kamerschermen.

Colorful Rebellion - Seventh Nightmare

De Japanse Sebastian Masuda geniet als kunstenaar en kawaii-pionier internationale bekendheid. De installatie ‘Colorful Rebellion - Seventh Nightmare’ is een kleurrijke kamer met een leeg, wit bed. De wanden zijn bekleed met plastic speelgoed, knuffelbeesten, linten en nepbont.

Het kunstwerk is een verbeelding van Masuda’s complexe belevingswereld en tegelijkertijd een portret van de wijk Harajuku, de bakermat van kawaii. In deze wijk wordt schattigheid ingezet als middel tot empowerment en zelfexpressie: door onderdompeling in een wereld van kinderlijke fantasie hoeft men zich niet te conformeren aan de heersende norm. De spectaculaire kawaii-installatie van Masuda was voor het eerst in België te zien.

Meld je aan voor de nieuwsbrief