Overslaan en naar de inhoud gaan

Antwerpen en Japan

De blik op elkaar gericht

De fascinatie vanuit Antwerpen voor Japan begon vroeg. In de late negentiende eeuw waren er al aanhangers van de Japanse kunst en beeldcultuur. Die legden vaak erg indrukwekkende verzamelingen aan met Japanse stukken. Maar omgekeerd is Antwerpen de Japanners ook niet vreemd, want ‘A Dog of Flanders’, over de Antwerpse boerenjongen Nello en zijn hond Patrasche, is er erg populair.

De negen overdenkingen

Antwerpse verzamelaars, zoals dichter en pionier-verzamelaar Max Elskamp (1862-1931), legden  op het einde van de negentiende eeuw indrukwekkende verzamelingen van Japanse objecten en kunstwerken aan. De eeuwenoude boeddhistische schilderingenreeks, de ‘Negen Overdenkingen over de Onreinheid van het Lichaam’ werd door Elskamp aangekocht in de vroege jaren 1890 en is nu één van de topstukken van de Japanse collectie van het MAS.

De kleine maar indrukwekkende schilderingen en hun begeleidende verzen hielpen monniken bij het mediteren. We zien hoe het dode lichaam van een jonge edelvrouw stilaan ontbindt tot er niets meer over blijft. De reeks benadrukt zo de vergankelijkheid van het lichaam en de duurzaamheid van de ziel. De originele reeks is één van de topstukken uit de Japanse collectie van het MAS en was na lange tijd opnieuw te zien in ‘Cool Japan’. Na drie maanden werd de reeks vervangen door reproducties om de delicate kleuren te beschermen.

Nello en Patrasche

Omgekeerd was er in Japan ook een opvallende fascinatie voor de koekenstad, vooral dan voor het verhaal over Nello en Patrasche uit de 19e eeuwse novelle ‘A Dog of Flanders’. Het ontroerende verhaal over weesjongen Nello en zijn hond Patrasche dat zich afspeelt in Antwerpen is erg gekend in Japan door de animereeks die in 1975 uitkwam.

Meld je aan voor de nieuwsbrief