Overslaan en naar de inhoud gaan

Elke dag angst

1.06.2020 - 13.09.2020

Elke dag angst. V-bommen op Antwerpen, 1944-1945

Op het einde van de Tweede Wereldoorlog was Antwerpen het doelwit van hevige V-bomaanvallen van het Duitse leger. Op enkele maanden tijd lag een groot deel van de stad in puin en vielen er duizenden slachtoffers. Het MAS gaf aandacht aan dit deel van de stadsgeschiedenis met de focus-expo ‘Elke dag angst’ in het paviljoen.

Oktober 1944: De Duitse bezetting van Antwerpen is voorbij en het Duitse leger lijkt teruggedrongen uit België. Maar tussen oktober 1944 en maart 1945 wordt de stad maandenlang geteisterd door aanvallen met V1- en V2-bommen vanuit Duitsland en Nederland. De Duitsers willen de haven opnieuw in handen krijgen om de opmars van de geallieerden te stoppen. Er vallen meer dan 4.000 doden, vooral burgers. Geen enkele wijk blijft gespaard.

Deze periode stond centraal in een focus-expo het MAS-paviljoen. Aan de hand van foto’s, getuigenissen en kaartmateriaal kon je zien waar de bommen zijn gevallen en welke littekens ze hebben nagelaten. 

V1 bom

Bezoekers konden in de expo ook een V-bom uit de MAS-collectie bekijken. Deze V1 was een schenking van de Amerikaanse generaal Clare H. Armstrong aan de stad Antwerpen. Hij leidde aan het eind van de oorlog de geallieerde verdedigingsoperatie Antwerp X. 

De meeste Duitse V1’s, onbemande straalvliegtuigen, werden onderschept. Toch viellen er op Groot-Antwerpen nog 616 exemplaren, naast 598 meer geavanceerde V2’s. Oudere Antwerpenaren herinneren zich nog die secondelange dreigende stilte tussen het uitvallen van de motor en het neerstorten van de bom.   

Bekijk hier het bladerboek dat bij deze expo hoort.

Na afloop van de tentoonstelling is deze V1 zien in het Stampe & Vertongenmuseum in Deurne.

Praktisch

  • 1/06/2020 - 13/09/2020

Jouw oorlogserfgoed

  • Maakte je zelf de oorlog in Antwerpen mee? Vertel ons dan je verhaal, want dan ben jij een van de laatste getuigen.
  • Maakten je ouders of grootouders of andere familieleden de oorlog mee?  Dan bewaar je misschien nog hun foto’s, documenten, een brief, een dagboek of voorwerpen over de oorlog?

Het MAS is op zoek naar dit persoonlijk oorlogserfgoed. Het MAS zal dit erfgoed registreren en mogelijk later gebruiken in de expo. Of je kan het ook schenken, als je dit wenst. Dan wordt het opgenomen in de MAScollectie of andere collecties, zodat het voor de komende generaties goed bewaard wordt.

Heb je voorwerpen, verhalen, documenten of foto’s die volgens jou belangrijk zijn om te bewaren? Stuur dan een mailtje naar mas@antwerpen.be. En neem regelmatig eens een kijkje op de webpagina 'Gezocht: erfgoed over WOII in Antwerpen'.

 

 

Deze focus-expo is een realisatie van het MAS in samenwerking met vele partners in het kader van Antwerpen Herdenkt.

Oproep:

Gezocht: erfgoed over WOII in Antwerpen

Het MAS roept jouw hulp in. Heb jij of je familie de oorlog in Antwerpen meegemaakt? Kan je je verhaal, foto’s of voorwerpen met ons delen?

Ook interessant:

City of Sudden Death, 75 jaar later

dubbelinterview met Koen Palinckx en Pieter Serrien

Tijdens de V-bommenterreur kreeg Antwerpen de bijnaam City of Sudden Death. Na 1945 duurde het echter opvallend lang voor het onderzoek en de herinnering van het V-bommendrama op gang kwam. Waar staan we vandaag, 75 jaar later?

Meld je aan voor de nieuwsbrief