Overslaan en naar de inhoud gaan
© Victoriano Moreno

MAS leent zijn collectie uit

We vinden het belangrijk om zo veel mogelijk mensen te laten genieten van onze rijke collectie. Daarom hanteren we een ruimhartig bruikleenbeleid voor het uitlenen van collectievoorwerpen in binnen- en buitenland.

We lenen de collectie graag uit om ze bekend te maken bij een breder publiek, om nieuw onderzoek van de collectie te stimuleren en om de connectie tussen de erfgoedgemeenschap en de collectie te bevorderen. Instellingen die voldoende georganiseerd zijn op veilig objectbeheer, die de juiste bewaaromstandigheden kunnen garanderen en publiek toegankelijk zijn, kunnen een bruikleenaanvraag indienen.

Modaliteiten

We rekenen geen dossierkost of bruikleenvergoeding aan. Kosten verbonden aan de bruikleen kunnen we wel aan de bruikleennemer doorrekenen, zoals conserverings- of restauratiebehandelingen, montage, inlijsting, fotografie, verzekering, verpakking en art handling, transport, koerieren en eventuele tussentijdse conditiecontroles. We delen deze kosten vooraf mee. In geval van annulering verhalen we alle reeds gedane kosten op de bruikleenvrager.

Een bruikleen aanvragen

Het MAS geeft de voorkeur aan een volledig digitale bruikleencorrespondentie. Organiseer je een tentoonstelling en wil je museumobjecten ontlenen? Stuur dan minstens zes maanden voor de openingsdatum van je tentoonstelling een
e-mail t.a.v. de directeur Lies Buyse op volgend adres: mas@antwerpen.be, samen met het tentoonstellingsconcept en een facility report.

De MAS-registrar voor uitgaande bruiklenen bezorgt je dan een document met de algemene voorwaarden en een aanvraagformulier. 

Behalve voor tijdelijke tentoonstellingen verlenen we ook bruiklenen voor (semi-)vaste opstellingen voor een periode van maximaal 5 jaar. Deze kan in onderling overleg verlengd worden. Voor reizende tentoonstellingen dient de bruikleennemer voor elke locatie een nieuwe bruikleenaanvraag in.

Na goedkeuring van je aanvraag wordt er een bruikleenovereenkomst opgesteld.

Voor meer informatie, neem contact op met Inge Guys (MAS-registrar uitgaande bruiklenen):
inge.guys@antwerpen.be
MAS | Museum aan de Stroom
Hanzestedenplaats 1
B – 2000 Antwerpen

Meld je aan voor de nieuwsbrief