Overslaan en naar de inhoud gaan
© Jeroen Broeckx

Doe-het-zelf rondleiding in Stad in oorlog

Voor 3e graad secundair onderwijs

De Tweede Wereldoorlog trof niet enkel soldaten die aan de fronten moesten vechten, maar ook de gewone Antwerpenaren. Die werden in hun dagelijks leven zwaar op de proef gesteld. De installatie van een nazidictatuur en het wegvallen van de democratische rechtsstaat, bracht veel angst en onzekerheid met zich mee. Gaandeweg werden veel inwoners geconfronteerd met belangrijke dilemma’s over hoe ze moesten omgaan met die nieuwe realiteit: vluchten of afwachten? Meewerken of tegenwerken? Aan jezelf denken of anderen helpen? Dit zijn zeer moeilijke vragen. Ook vandaag duiken ze regelmatig terug op in conflictsituaties en tonen ze aan hoe relevant de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog nog steeds is.

Het MAS biedt een inspiratiebundel aan, ontwikkeld door het Vredescentrum, zodat leerkrachten zelf hun klas kunnen rondleiden. Deze inspiratiebundel is opgevat als een pick-and-mix van mogelijke methodieken rond interessante focusobjecten en persoonlijke verhalen.

Bijna alle suggesties hebben een vaste opbouw:

  • grotendeels vertrekkend vanuit een focusobject dat bevraagd wordt (wat zie je?)
  • gekoppeld aan inzichten over het focusobject en/of de historische context (wat leert dit object ons?)
  • met persoonlijke verhalen gelinkt aan het focusobject
  • mogelijke vervolgvragen en/of extra objecten ter illustratie
  • mogelijke reflectievragen om het verhaal te actualiseren (wat is de link tussen het object van toen en de leerling nu?)
  • een conclusie (wat zou je kunnen zien als de ‘les’?)

Voorbereiding

Als voorbereiding kun je de educatieve documentaire 'Regina Sluszny: Oorlogskind tussen twee werelden'bekijken. Nadat ze tientallen jaren haar getuigenis deelde tijdens bijeenkomsten, congressen en in onderwijsinstellingen, nam Regina Sluszny plaats voor de camera om haar levensverhaal voor altijd vast te leggen. Haar meeslepende verhaal als ondergedoken Joods kind tijdens de Tweede Wereldoorlog kan je volgen in de documentaire. Bij de documentaire ontwikkelde het Vredescentrum ook een educatief pakket met didactische tips.

Meer info?

Praktisch

Je kunt de inspiratiebundel hieronder downloaden. Het materiaal voor de bijbehorende interactieve opdrachten kan gratis worden gereserveerd bij de balie van het MAS: balie.mas@antwerpen.be of +32 3 338 44 00.

Over de expo

Stad in oorlog

Antwerpen, 1940 - 1945

Door het militaire geweld en door de massale vervolging van Joden en andersdenkenden tijdens de Tweede Wereldoorlog, brak de stad. Pakkende persoonlijke verhalen en objecten maken deze periode heel tastbaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief