Brabofontein in miniatuur
Deze tafelfontein verbeeldt de bekendste Antwerpse legende waarin de oorsprong van de naam Antwerpen wordt verhaald: hand-werpen. Bovenaan zien we de figuur van Brabo. Hij staat op het punt om met grote krachtinspanning de afgehakte hand van reus Antigoon weg te slingeren.
Dit unieke zilveren pronkstuk werd ter versiering midden op de tafel geplaatst, wellicht op een spiegel. Het is een kopie van Jef Lambeaux’ Brabofontein die 130 jaar geleden werd onthuld op de Grote Markt. De bronzen beelden op een rots van basaltstenen op de Grote Markt werden in de kopie in zilver uitgevoerd en op een rots van amethist gezet.
Antwerps zilver
Het pronkstuk werd vervaardigd door huis Lens uit de Huidevettersstraat. Armand Lens kreeg rond 1910 de opdracht van diamanthandelaar Louis Coetermans om de zilveren kopie te maken. In 1910 werd die tentoongesteld op de Exposition Universelle in Brussel. Diamantair Coetermans was ook consul-generaal van Perzië. Tijdens de wereldtentoonstelling in Brussel werd hij aangesteld als commissaris-generaal. Later zou hij benoemd worden tot Commandeur in de Leopoldsorde. Om deze gelegenheid te gedenken, schonk Coetermans de tafelfontein aan de stad Antwerpen in 1912.
Vandaag behoort het pronkstuk tot de MAS|collectie Vleeshuis. Het is een van de permanente bruiklenen aan DIVA. Vanuit het MAS werden ook het bruidsbestek van Jan Theodor de Bry (AV.1920.006.001 en 002) en de zogenaamde knorrenbeker uit de eerste helft van de 17e eeuw (AV.1908) uitgeleend.