Overslaan en naar de inhoud gaan
© International Polar Foundation

Antarctica vandaag

Antarctica blijft een heel bijzondere plek, waar echter de klimaatverandering erg voelbaar is. In de voetsporen van de poolpioniers van de Belgica doen wetenschappers er vandaag nog steeds baanbrekend wetenschappelijk onderzoek. Adembenemende videobeelden van het Zuidpoolgebied maken het je snel duidelijk: dit is het actuele deel van de expo.

Kom te weten welke belangrijke rol Antarctica speelt in de huidige klimaatverandering. Leer over de vele natuurfenomenen in het domein van de biologie, de ruimte, de gesteenten, het ijs, de atmosfeer en de oceaan, die men er momenteel bestudeert. Unieke beelden tonen hoe wetenschappers er antwoorden vinden op hun vragen.  

Maak ook kennis met het Belgische Prinses Elisabeth Antarctica onderzoeksstation zelf, het eerste en enige zero-emissie poolonderzoeksstation ter wereld. Het opende in 2009 de deuren en verwelkomt sindsdien elk jaar wetenschappers van over de hele wereld. Belangrijk weetje: het station draait op hernieuwbare wind- en zonne-energie en zet zich in voor recycling en hergebruik van afvalwater. Zo verkleint het station de ecologische voetafdruk van wetenschappelijk onderzoek sterk. En dat in een van de meest uitdagende omgevingen ter wereld.

International Polar Foundation

Voor het actuele deel van de expo werkte het MAS nauw samen met de International Polar Foundation (IPF), de stichting achter het Belgische Prinses Elisabeth Antarctica onderzoekstation.

IPF werd in 2002 opgericht door Alain Hubert, klimaatwetenschapper André Berger en wijlen glacioloog Hugo Decleir. De stichting ondersteunt internationaal poolwetenschappelijk onderzoek en deelt belangrijke bevindingen met het publiek en de beleidsmakers. Het Princess Elisabeth Antarctica-station blijft een baanbrekend initiatief in de strijd tegen klimaat- en milieu-uitdagingen, en verwelkomt jaarlijks wetenschappers van over de hele wereld.

Over de expo

Naar Antarctica

De poolpioniers van de Belgica
    vrijdag 21 juni 2024 tot zondag 3 november 2024 van 10:00 tot 17:00

Het schip Belgica vertrok 125 jaar geleden uit Antwerpen op expeditie naar de Zuidpool. Het MAS vertelt het verhaal van een levensgevaarlijke reis en de overwintering van de bemanning op het poolijs. Maar de expo staat ook stil bij dat prachtige gebied vandaag, waar de klimaatopwarming zeer voelbaar is. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief