Overslaan en naar de inhoud gaan

1 December Wereldaidsdag

Quilts in de MAS collectie

Dinsdag 1 december is het opnieuw WERELDAIDSDAG. Wegens corona is het MAS gesloten en dus kunnen de aids memorial quilts voor de Belgische slachtoffers van HIV niet worden uitgespreid. We tonen deze quilts wel in een nieuw digitaal album. De quilt voor Eric krijgt dit jaar bijzondere aandacht, dankzij twee getuigenissen.

Begin jaren 1980 alarmeerde het nieuwe aidsvirus de hele wereld. Wie slachtoffer werd van het virus, kreeg de ziekte HIV en werd ongeneeslijk ziek. Op HIV rustte een groot taboe.

Daarom riep aids activist Cleve Jones in 1985 in San Francisco op om de namen van aidsslachtoffers publiek zichtbaar te maken om hen te herdenken en aandacht voor de ziekte te vragen. Zo ontstonden de aids memorial quilts. Het zijn lappendekens die bestaan uit acht losse panelen die meestal aan elkaar worden genaaid. Elke quilt is een persoonlijk herdenkingsdoek voor iemand die gestorven is aan de gevolgen van aids.

Aids Memorial Quilts in België

De eerste Aids Memorial quilts in België werden in 1988 gemaakt via het Vlaamse Namenproject. Ze werden volgens een vast ritueel uitgespreid bij aids memorial days en andere evenementen, zowel in eigen land als bij internationale bijeenkomsten.

 

 

 

 

 

 

 

Internationale quiltspreiding op de Mall in Washington, 1996
(foto van Mon Slembrouck), MAS.0118.038

Dankzij nieuwe medicatie is HIV in België de laatste vijftien jaar geen dodelijke ziekte meer. Er worden dan ook minder quilts gecreëerd. In 2014 droeg Sensoa zijn quilts over aan de MAS collectie.

Elk jaar spreiden we op Wereldaidsdag enkele quilts uit in onze wandelboulevard ter nagedachtenis van de Belgische slachtoffers. Helaas kan het dit jaar niet. Als alternatief tonen we de quilts in een nieuw digitaal album.
Bekijk het quilts album

Audiogetuigenissen

De quilt voor Eric, die in 1998 op 31-jarige leeftijd stierf aan hiv, krijgt dit jaar bijzondere aandacht. ‘Na 22 jaar doet het nog veel pijn’, zegt zijn zus Nicole. Hedwig werd buddy van Eric toen hij ziek werd. Zij denkt bij de quilt aan ‘zijn cello, het belangrijkste stuk in zijn appartement…’ Luister naar hun getuigenissen:

doek met objecten er op geborduurd

Getuigenis van Nicole, zus van Eric:

Getuigenis van Hedwig, buddy van Eric:

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief