Overslaan en naar de inhoud gaan
gevel met opschrift Strange
Jeroen Broeckx

MAS verwerft LGBTQ+ erfgoed

Het oudste homocafé van Antwerpen, Café Strange, sloot eind 2021 de deuren. Het MAS, dat zelf een collectie bewaart van LGBTQ+ erfgoed, heeft enkele stukken uit het café kunnen verkrijgen om te bewaren en te tonen. Zo blijft het café van Antwerps icoon en cafébaas Armand in de Dambruggestraat toch wat behouden voor de toekomst.

Op de veiling van de inboedel wist het MAS de beroemde lichtbakken met de softpornografische foto’s van enkele jongemannen te bemachtigen, evenals de bel aan de bar en enkele ‘prikkelende’ objecten van achter de toog. Ook de ingelijste ‘Wet tot Zedelijke Bescherming der Jeugd’ en de ‘Besluitwet betreffende de Beteugeling van de Dronkenschap’ konden worden veiliggesteld. Een diacaroussel vol lichtbeelden en een grote lijst met allerlei knipsels rond de geschiedenis van de LGBTQ+ gemeenschap, gingen naar het Fonds Suzan Daniel.

Café Strange was het oudste nog bestaande homocafé van Antwerpen en één van de oudste van België. Vanaf 1954 kwamen hier mannen en vrouwen van overal naartoe. In 1980 nam Armand Everaert de zaak over en werd de kroeg dé plek voor dansavonden, feestjes of gewoon een borrelavond. Velen kwamen langs voor of na een bezoek aan de ‘Rue de Vaseline’ zoals de Van Schoonhovenstraat destijds in de volksmond werd genoemd. Deze straat met zijn vele kinky cafés en dito darkrooms was tot ver over de Belgische grenzen bekend.

Na de gloriejaren bleef café Strange het aan de rand van de ‘stationsbuurt’ nog lang volhouden. In 2019 was Armand de hoofdgast op de praalwagen van de buurtvereniging Sint-Jansplein tijdens de Antwerp Pride. Gezeten op een gouden troon en omringd door LGBTQ-ers uit 2060 reed hij in de jaarlijkse optocht door het centrum. Maar tijdens de coronacrisis kon eigenaar Armand het niet meer bolwerken en stapelden de schulden zich op. Op 30 oktober 2021 tapte barman Palash Roy de laatste biertjes en draaiden de discobollen nog een laatste keer mee op de maat van de muziek.

De stukken die het MAS wist te bemachtigen, gaan eerst een tijd in quarantaine in het depot. Daarna zal bekeken worden waar en wanneer de stukken aan het publiek kunnen worden getoond.

(27/01/2022)

Meld je aan voor de nieuwsbrief