De legende van ‘Mala la Belge’ gaat over de heldhaftige Malka Zimetbaum, een jonge Joodse vrouw van Poolse origine die op 10-jarige leeftijd met haar moeder naar Antwerpen migreert. Haar vader en broer waren 2 jaar eerder in de stad aangekomen.
In 1942 wordt Malka tegengehouden op weg naar Brussel. Na een tijd te hebben doorgebracht in de gevangenis van Breendonk en in het verzamelkamp van de Dossinkazerne, wordt ze later dat jaar gedeporteerd naar het concentratiekamp in Auschwitz-Birkenau. Ze wordt er vertaalster en koerier tussen het mannenkamp in Auschwitz en het vrouwenkamp in Birkenau.
Malka gebruikt haar bevoorrechte positie om talloze medegevangenen te helpen en te redden. Met gevaar voor eigen leven gaf ze voedsel en berichten door aan de gevangenen. In 1944 ontsnapt ze samen met haar geliefde Edward Gallinski, een Poolse politiek gevangene die streed tegen de nazi’s. Maar wanneer ze worden gearresteerd dicht bij de Tsjecho-Slowaakse grens, worden ze meteen terug naar Auschwitz gevoerd.
Daar worden ze beiden opgesloten, ondervraagd en gemarteld. Op 15 september 1944 executeren de nazi’s hen voor de ogen van de andere gevangenen. Haar verhaal wordt vandaag nog steeds verteld: Malka wordt, als ‘Mala la Belge’, een symbool voor verzet.
Benieuwd naar het luisterverhaal van Dimitri Leue over Mala Zimetbaum? Tine Embrechts geeft je als Kameleonie in de expo 'Luister' al een voorsmaakje.
Meer
- Lees je graag meer over het leven van Mala Zimetbaum? Op de website van Antwerpen Herdenkt vind je haar levensverhaal.
- In onze expo 'Luister' kan je met een audioguide nog vele andere verhalen beluisteren.