Schitterend Verlangen’: liefde na de dood
De mens heeft het altijd al moeilijk gehad om de dood van een geliefde partner, ouder, kind of vriend een plaats te geven. Om de persoon die er niet meer is dichtbij te houden hebben mensen altijd steun gevonden in het dragen van een gekoesterd object dat de overledene symboliseert.
Rouwringen van diamant
In de 17de eeuw werden rouwringen vaak gedragen. Dikwijls met inscripties van de naam en de sterfdatum van de overleden geliefde. Vaak gebruikten ze een diamant om het juweel te versieren: door de hardheid van een diamant is er een sterke link met de eeuwigheid.
Rouwringen van menselijke asse
Vandaag kan de wetenschap de omstandigheden waarin koolstof zich tot een diamant ontwikkelt nabootsen. En asse van mensen bestaat voor een groot deel uit koolstof. Meer en meer mensen kiezen er voor om met de asse van hun geliefde een herinneringsdiamant te maken. Zo’n diamant verwijst niet meer gewoon naar de overledene, het is de gestorven geliefde. Dichterbij kan bijna niet.
‘Schitterend Verlangen’: tijdelijke expo in het MAS
Voor de najaarstentoonstelling ‘Schitterend Verlangen’ zoekt het MAS zo’n diamant. In de expo onderzoekt het MAS het onder andere het verlangen van de mens naar geborgenheid en liefde. Dat verlangen materialiseren mensen vaak in kostbare stukken zoals een diamant.
Het museum zal uw herinneringsdiamant met alle respect inzetten om dat diepmenselijk verlangen naar liefde en geborgenheid over de dood heen zichtbaar te maken.
Wilt u meer weten of kan u ons helpen, mail dan naar Vera.deboeck@stad.antwerpen.be of bel tijdens de kantooruren naar tel. 03 338 44 21 (Vera De Boeck) of tel. 03 338 44 00 (balie).
Foto: Rouwring
Engeland, 1765
Goud, email, zilver, roosgeslepen diamant en amethist
Londen, Victoria and Albert Museum – Schenking van Dame Joan Evans
De tekst RICH: PETT.DI:23 FER: 1765 AE 76 vermeldt de naam, sterfdatum en leeftijd van de overledene.
Foto © Victoria and Albert Museum, London