Overslaan en naar de inhoud gaan
© Jeroen Broeckx

De Wondere Pluim

In de voorbereiding voor de expo ‘Luister’, bracht het MAS in 2021 de collectie voor het eerst buiten de museummuren. Voor de schrijfwedstrijd ‘De Wondere Pluim’ reisden 35 authentieke collectiestukken naar evenveel lagere scholen als inspiratie voor nieuwe stadsverhalen. Nooit eerder leende het museum stukken uit aan een partner die zelf geen museum is. 

Kunstenorganisatie De Veerman organiseert samen met ouders en andere partners ‘De Wondere Pluim’, een schrijfwedstrijd voor leerlingen van de lagere school.

In 2021 kregen ze niet alleen een titel die hen kon inspireren, maar ook een authentiek museumstuk dat tijdelijk in hun school een plek kreeg. Tijdens een workshop eind 2020 koos een groep kinderen de objecten. Het resultaat was al even divers als de collectie zelf: oude telefoons, een vogelbek, maskers, een houten kameel, een hond in papier-maché …  

Eenmaal aangekomen in de scholen, kozen de leerlingen of ze een verhaal over het museumstuk schreven of met een ander thema aan de slag gingen. Maar wie rond het object iets bedacht, maakte met zijn of haar verhaal kans op een plekje in het museum. Ook de gekozen objecten werden tentoongesteld. Het museum zetelde in de jury en bepaalde mee wie er in de prijzen viel.

Sinds 2021 wordt de schrijfwedstrijd met medewerkinig van het MAS jaarlijks herhaald.

Meer info:
http://www.dewonderepluim.be/

Downloads

Ben je leerkracht? Dan kan je hier de informatie downloaden die bij de workshop hoort. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief