Overslaan en naar de inhoud gaan

De Wondere Pluim

In de voorbereiding voor de expo ‘Luister’, brengt het MAS de collectie buiten de museummuren. Voor de schrijfwedstrijd ‘De Wondere Pluim’ reisden 35 authentieke collectiestukken naar evenveel lagere scholen als inspiratie voor nieuwe stadsverhalen. Nooit eerder leende het museum stukken uit aan een partner die zelf geen museum is.

In de gloednieuwe tentoonstelling ‘Luister’ voert het museum in het najaar, samen met schrijver Dimitri Leue, de MAS collectie op in een meeslepend luisterspel met verhalen uit de stad. Het MAS gaat voor deze expo op zoek naar nieuwe verhalen van Antwerpse leerlingen.

Elk jaar organiseert De Veerman samen met ouders en andere partners ‘De Wondere Pluim’, een schrijfwedstrijd voor leerlingen van de lagere school. Alleen kregen ze in 2021 niet alleen een titel die hen kan inspireren, maar ook een authentiek museumstuk dat tijdelijk in hun school een plek krijgt.

Tijdens een workshop eind 2020 koos een groep kinderen welke objecten er uit de expo ‘Luister’ naar de scholen zullen reizen. Het resultaat is al even divers als de collectie zelf: oude telefoons, een vogelbek, maskers, een houten kameel, een hond in papier-maché …  

Eens aangekomen in de scholen, kozen de leerlingen of ze een verhaal over het museumstuk schreven of met een ander thema aan de slag gingen. Maar wie rond het object iets bedacht, maakt met zijn of haar verhaal kans op een plekje in de expo, waar ook de 35 objecten getoond zullen worden. Bezoekers kunnen dan zelf puzzelen welk verhaal bij welk stuk hoort.

Het museum zetelt in de jury en bepaalt mee wie er in juni in de prijzen valt.

Meer info:
http://www.dewonderepluim.be/

Zie ook:

Luister

Verhalen gevonden in de stad
  • zaterdag 30 oktober 2021 tot zondag 10 september 2023 van 10:00 tot 17:00

In 2021 bestaat het MAS 10 jaar. Dat vieren we met een kleurrijke, aparte expo. We pakken uit met spannende en ontroerende verhalen uit Antwerpen over hebzuchtige reuzen, woelige liefdes, demonen en grapjassen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief