Overslaan en naar de inhoud gaan
Portada

Colección

Altaar van Antwerpen

Sinds 2012 onderhoudt en vernieuwt het collectief Mestizo Arts Platform (MAP) Het Altaar van Antwerpen: een participatieve installatie die ons uitnodigt om na te denken over de betekenis van 'wat we verliezen' in de stad. Sinds 2017 maakt het deel uit van de vaste collectie van het MAS.

Vanaf het begin staat de installatie in een relatie van dialoog en spanning met de collectie precolumbiaanse objecten van Dora en Paul Janssen Arts. Beiden vertellen op verschillende manieren over Latijns-Amerika.

In 2020 vond in het kader van het Altaar van Antwerpen de voorstelling ‘Een gids door tijd en ruimte’ plaats. Dit was een rondleiding langs het traditionele altaar van Mexico, Het Altaar van Antwerpen en het Dora en Paul Janssen Arts Collection vanuit het perspectief van zes Belgische kunstenaars van Latijns-Amerikaanse origine.

Uit deze ervaring ontstaat ‘Colección’, een reeks video's die deze ervaring vastlegt en bewaart. Een reflectie op het verhaal over de voorouderlijke culturen van Latijns-Amerika. Deze collectie is tegelijkertijd een vraag over wat de collecties zijn: wat vertellen ze? Wat verdient om behouden te blijven? Hoe zijn objecten en verhalen met elkaar verbonden?

De video's

  • Zes korte video's van en door Gerardo Salinas, Lucila Guichon, Joana Rossi,  Javier Perugachi, Juan Carlos Boniface en Gea Zazil
  • Een productie van Mestizo Arts Platform (MAP)
  • Met de steun van MAS, Vlaamse Gemeenschap, Ambassade van Mexico en Stad Antwerpen

Bekijk de trailer

Gerardo Salinas - Introducción

Lucila Guichón - Altaar van Antwerpen

Joana Rossi - Murga

Javier Perugachi - Fiestas Populares

Juan Carlos Bonifaz - Temazcal

Gea Zazil-Textiles

Gerelateerd

Kunst uit precolumbiaans Amerika

collectie Paul & Dora Janssen-Arts

Een wereldvermaarde collectie van meer dan 400 precolumbiaanse voorwerpen uit 50 verschillende culturen in het Amerika van voor 1500. Over de buitengewone band tussen de mens en de wereld van goden, voorouders en geesten. Op onze 8e verdieping.

A PLAYLIST

Welk muzieknummer brengt voor jouw herinneringen boven? Stuur ze in en bouw zo mee aan het Altaar van Antwerpen!

Meld je aan voor de nieuwsbrief