Overslaan en naar de inhoud gaan
© Collectie Stad Antwerpen, MAS

Waanzin aan het einde van de aarde

Auteur Julian Sancton vertelt het meeslepende verhaal van de Belgica-expeditie in zijn boek 'Madhouse at the end of the Earth'. Hij praat via videocall met de curator van de expo, Waander Devillé, over zijn onderzoek en het schrijfproces. Ontdek de moed, opoffering en triomfen van de onverschrokken ontdekkingsreizigers van de Belgica op een expeditie die niet zonder problemen verliep in deze digitale talk.

  woensdag 25 september 2024 van 19:00 tot 21:00

Heb je een vraag voor de auteur? Mail deze alvast naar madelon.gilaude@antwerpen.be en wie weet komt jouw vraag mee aan bod!

© Justin Bishop

Julian Sancton

Julian Sancton is schrijver en redacteur. Zijn werk verscheen onder andere in Vanity Fair, Esquire, GQ, The New Yorker, the Guardian en Playboy. Hij heeft verslag gedaan vanuit elk continent, inclusief Antarctica, dat hij voor het eerst bezocht tijdens het onderzoek voor dit boek. Hij woont in Larchmont, New York, met zijn partner Jessica en hun twee dochters. Door het schrijven van 'Madhouse at the End of the Earth' kwam hij weer in contact met zijn Belgische roots en leerde hij hoe het voelt om in water van 2°C te vallen.

In augustus 1897 begon de jonge Belgische commandant Adrien de Gerlache aan een driejarige expeditie aan boord van het robuuste schip de Belgica, in de hoop op roem en succes. Zijn bestemming was het nog niet in kaart gebrachte einde van de wereld: het ijzige continent Antarctica. In dit meeslepende boek vertelt Julian Sancton een verhaal waarin avontuur en verschrikking de boventoon voeren. Hij baseerde zich op de dagboeken en scheepsjournalen van de bemanningsleden van de Belgica en had als enige toegang tot het logboek van het schip. Zijn verhaal over menselijke grenzen leest als een spannende roman en het resultaat is zo verrassend dat zelfs de nasa het boek bestudeert bij zijn onderzoek naar afzondering met het oog op toekomstige reizen naar Mars.

 • Door de Volkrant & De Morgen uitgeroepen tot van de beste boeken van 2021
 • "Exquisitely researched and deeply engrossing" - The New York Times
 • "The Energy of the narrative never flags. . . . Sancton has produced a thriller." -The Wall Street Journal

Programma

 • 19 uur: Bezoek de expo 'Naar Antarctica'
 • 20 uur: Talk

Praktisch

 • Datum? Woensdag 25 september 2024, van 19 tot 21 uur
 • Prijs? € 15 (studenten en -18 jaar: € 12)
 • Taal? Engels

Over de expo

Naar Antarctica

De poolpioniers van de Belgica
  vrijdag 21 juni 2024 tot zondag 3 november 2024 van 10:00 tot 17:00

Het schip Belgica vertrok 125 jaar geleden uit Antwerpen op expeditie naar de Zuidpool. Het MAS vertelt het verhaal van een levensgevaarlijke reis en de overwintering van de bemanning op het poolijs. Maar de expo staat ook stil bij dat prachtige gebied vandaag, waar de klimaatopwarming zeer voelbaar is. 

Zie ook

Ijsbrekers

Als laatste ongerepte continent blijft Antarctica fascineren. Ontdek tijdens deze talks het verhaal van onze praatgasten en hun link met het ijs. We gaan onder meer in gesprek met hedendaagse poolreizigers, een auteur en wetenschappelijk onderzoekers.
Vanaf augustus tot oktober, elke laatste woensdag van de maand.

Meld je aan voor de nieuwsbrief