Overslaan en naar de inhoud gaan
© International Polar Foundation

Generaties op de pool

Landmeter en poolreiziger Jean-Jacques Derwael maakte zowel een overwintering als zomercampagne mee op de Zuidpool. Hij gaat in gesprek met Preben Van Overmeiren, een onderzoeker van de nieuwe generatie, die op de Belgische Prinses Elisabethbasis verbleef. Ontdek hoe het leven op de Zuidpool eruitziet dankzij persoonlijke verhalen. Wat is het verschil tussen vroeger en nu? Wat met de toekomst van Antarctica? MAS in Jonge Hander, Jules Jonkers, stelt hen scherpe vragen.

    woensdag 30 oktober 2024 van 19:00 tot 21:00

Jean-Jacques Derwael

Jean-Jacques Derwael is landmeter-expert van opleiding. Tussen 1964 en 1968 heeft hij zijn expertise verschillende keren mogen inzetten op Antarctica. Hij verbleef zowel in de zomer- als wintermaanden op de Koning Boudewijnbasis. Hij voerde metingen uit op de ice shelf (ijsplateau) en in de bergen. Tijdens deze verplaatsingen sliep hij wekenlang in een tent.

Programma

  • 19 uur: Bezoek de expo 'Naar Antarctica'
  • 20 uur: Talk

Praktisch

  • Datum? Woensdag 30 oktober, van 19 tot 21 uur
  • Prijs? € 15 (studenten en -18 jaar: € 12)
  • Taal? Nederlands

Over de expo

Naar Antarctica

De poolpioniers van de Belgica
    vrijdag 21 juni 2024 tot zondag 3 november 2024 van 10:00 tot 17:00

Het schip Belgica vertrok 125 jaar geleden uit Antwerpen op expeditie naar de Zuidpool. Het MAS vertelt het verhaal van een levensgevaarlijke reis en de overwintering van de bemanning op het poolijs. Maar de expo staat ook stil bij dat prachtige gebied vandaag, waar de klimaatopwarming zeer voelbaar is. 

Zie ook

Ijsbrekers

Als laatste ongerepte continent blijft Antarctica fascineren. Ontdek tijdens deze talks het verhaal van onze praatgasten en hun link met het ijs. We gaan onder meer in gesprek met hedendaagse poolreizigers, een auteur en wetenschappelijk onderzoekers.
Vanaf augustus tot oktober, elke laatste woensdag van de maand.

Meld je aan voor de nieuwsbrief