Overslaan en naar de inhoud gaan

Cool Japan

De expo Cool Japan nam je mee in de wereldwijde fascinatie voor de Japanse beeldcultuur. Met unieke historische stukken liet het MAS zien hoe Japanse iconen zoals Naruto, Sailor Moon en Hello Kitty in een lange traditie staan en hoe oude en nieuwe Japanse kunst de wereld blijven inspireren.

Naruto, Sailor Moon, Hello Kitty: allemaal wereldberoemde iconen uit de Japanse beeldcultuur die men misschien kent. Maar wist je ook dat de hedendaagse Japanse beeldcultuur een heel rijke voorgeschiedenis heeft? Zo is de stijl van de hedendaagse Japanse tekenaars of ‘mangaka’ beïnvloed door de historische prentkunst en de technieken van oude meesters. Het MAS toonde deze lange traditie van waaruit de hedendaagse Japanse popcultuur is gegroeid met unieke historische stukken uit eigen collectie en bruiklenen.

In ‘Cool Japan’ kon je ook oude en hedendaagse Japanse kunst bewonderen, ontdekken hoe mode-ontwerpers zich door Japan lieten inspireren, en de kleurrijke ‘Kawaii’ of cute fashion uit Tokyo leren kennen of de knappe tattoo’s van de oude strijders bekijken. 

'Cool Japan' was een expo naar een tentoonstelling van het Nationaal Museum van Wereldculturen, Nederland en door het MAS herwerkt voor Antwerpen.

Praktisch

  • Cool Japan
    Van 18 oktober 2019 tot 10 augustus 2020

Uki-Uki (2012)
Hiroyuki Matsuura, Acrylic and gold foil on canvas, 390 x 130 cm
Banner image courtesy of Tokyo Gallery + BTAP

Over de expo

Antwerpen en Japan

De blik op elkaar gericht

De fascinatie vanuit Antwerpen voor Japan begon al in de 19e eeuw. Maar omgekeerd is Antwerpen de Japanners ook niet vreemd.

Foto: Gion

Kunst in de expo

Naast onder andere werk van de 18e eeuwse ‘Rembrandt van Japan’, was ook de hedendaagse kunst goed vertegenwoordigd in de expo.

Mode in de expo

Ook Japanse mode heeft wereldwijde impact. In deze expo kon je zien hoe Japanse avant-gardistische mode uit de jaren ’80 nog nazindert en leerde je tegelijk de kleurrijke cute fashion uit Tokyo kennen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief