Overslaan en naar de inhoud gaan
meisjes met rolschaatsen zitten op de grond
© Noortje Palmers

Alles van waarde

Wat kan allemaal erfgoed zijn? Wat heeft waarde en wat niet? De expo ‘Alles van waarde’ onderzoekt deze vragen in de wandelboulevard van het MAS. Het is een foto-expo die de mensen achter erfgoed uit de stad laat zien. Een expo die je thuis verder kan verkennen: online staan ook alle verhalen achter de foto’s klaar om te lezen.

Creatief duo Noortje Palmers en Jasper Declercq legden samen met fotograaf Dries Luyten honderden Antwerpenaren vast die in de stad zorg dragen voor erfgoed: niet enkel de mensen achter musea, archieven, heemkundekringen en op restauratiewerven, maar ook kruisboogschutters, ganzenrijders, hiphoppers, leden van fanfares en cricketploegen, vertellers, koorzangers, imkers, straatvrijwilligers en zaalvoetballers … Het resultaat is een dozijn gestileerde monumentale groepsportretten waarin de fotografe haar kijk geeft op stedelijke erfgoedgemeenschappen in coronatijden.

Daarnaast maakte Palmers samen met collega Dries Luyten meer dan duizend individuele foto’s. Deze bonte groep mensen staat op de foto met iets wat ze koesteren en willen bewaren voor de toekomst: een object uit een verzameling, een ambacht, een sport, beroep, ritueel, feest, een bijzondere plek of gedeelde herinnering… Samen maakt dat de expo ‘Alles van waarde’ tot een kleurrijke fotoreeks die, van oud naar jong, de mensen achter het erfgoed laat zien. De expo maakt ook duidelijk wat erfgoed eigenlijk is: alles wat van waarde is voor mensen.

De online-expo: het verhaal achter de foto’s

Alles van waarde is ook een online expo. Hier kan je de verhalen van de geportretteerde groepen, hun leden en hun erfgoed vinden. Wat brengt deze mensen samen? Wat is hun gedeelde passie of het verhaal achter hun collectie, feest of traditie, of achter de plek of de herinnering waarmee ze zich verbonden voelen? Wat vinden ze er waardevol aan? Is hun erfgoed Antwerps of is het van overal? Hoe geven ze het door en hoe zien ze de toekomst?

allesvanwaarde.mas.be

Co-productie

Voor het MAS, dat in 2021 zijn tiende verjaardag vierde, is het fotoproject een terugblik op tien jaar samenwerking met erfgoedpartners in de stad. Het museum werkte voor de realisatie samen met ErfgoedLab Antwerpen, de vroegere erfgoedcelwerking van de stad dat los van het museum rond cultureel erfgoed werkt. Met de tentoonstelling willen beide partners niet enkel focussen op de mensen achter erfgoed, maar ook het begrip erfgoed zelf bevragen en verbreden.

  • Gratis te bekijken in de wandelboulevard, zonder ticket. 
man houdt een LP vast

ErfgoedLab Antwerpen is de erfgoedcelwerking van stad Antwerpen. ErfgoedLab verkent en stimuleert de dynamiek en diversiteit van cultureel erfgoed in Antwerpen. Het organiseert projecten en acties die erfgoed bewaren, overdragen en delen.

Lees meer

Zie ook

mensen zitten op trappen, man en vrouw staan er voor

Achter de schermen bij 'Alles van waarde'

Dubbelinterview met Noortje Palmers & Dries Luyten

Voor de expo 'Alles van waarde' fotografeerden Noortje Palmers en Dries Luyten meer dan 1.000 mensen die gepassioneerd met erfgoed bezig zijn. Een interview met de fotografen.

Plan je bezoek

Je plant een bezoek aan het MAS? Neem dan eerst wat praktische informatie door. Ticketprijzen, openingsuren, bereikbaarheid of toegankelijkheid? Waar kun je iets eten en drinken? Je vindt het allemaal hier.

Meld je aan voor de nieuwsbrief