Overslaan en naar de inhoud gaan

Alle hens aan dek

26.04.2014 - 31.12.2015

Het MAS eerde 75 jaar vzw Vrienden van het Nationaal Scheepvaartmuseum. Een presentatie in het Kijkdepot bracht verhalen en voorwerpen van verzamelaars met een passie voor scheepvaart.

De rode draad van het MAS zijn verhalen van de stad, de wereld, de haven en de stroom. De collectie van het voormalige Nationaal Scheepvaartmuseum is een essentieel onderdeel van het museum.

Ze kwam grotendeels tot stand met steun van de Vrienden van het Nationaal Scheepvaartmuseum. De vereniging werd opgericht in 1939 met als doel de geschiedenis van de scheepvaart levendig te houden.
In 2014 vierde de vereniging de 75ste verjaardag. Nog steeds verzamelt ze stukken of bemiddelt ze bij aankopen.

Om 75 jaar fervent verzamelen te eren, plaatsten we de collectie van de Vrienden van het Nationaal Scheepvaartmuseum dubbel in de kijker. Een nieuwe presentatie in het Kijkdepot bracht verhalen en toonde voorwerpen van verzamelaars met een brandende passie voor de scheepvaart. Scheepsmodellen en schilderijen, kompassen en kwadranten, maar ook tatoeages en zeemansknopen waren er te zien. Filmpjes en getuigenissen gaven een inkijk in het leven op het water en een beeld van achter de schermen van de vereniging.  

In Wereldhaven waren de objecten van de vrienden herkenbaar door het logo. Ze getuigden van een jarenlange traditie van 'mecenaat' of kunstbescherming en steun.

Joe Pancho

In de jaren 1960 begint het Nationaal Scheepvaartmuseum, naar Scandinavisch voorbeeld, de tatoeagegebruiken van zeelieden te documenteren.

Jef Vertommen, alias Joe Pancho, is de eerste tatoeëerder in de Antwerpse haven. Deze 'vrijbuiter' creëert graag mysterie rondom zijn figuur. Het Nationaal Scheepvaartmuseum laat bij de sluiting van zijn shop in 1976 een fotoreportage maken. Een van De Vrienden verwierf een aantal foto's uit de shop.

Wij gingen in 2014 op zoek naar wat er overblijft van Joe Pancho.

Meld je aan voor de nieuwsbrief