Overslaan en naar de inhoud gaan
© Victoriano Moreno

Veteraan geïnterviewd

Eind april 2022 was oorlogsveteraan Chief Warrant Officer (Ret'd) Anton “Tony” Pearson in het land. Hij was hier naar aanleiding van de nieuwe expo over de Tweede Wereldoorlog en Antwerpen die in 2023 zal openen.

Anton "Tony" Olaf Pearson werd geboren op 8 maart 1925 in Melville, Saskatchewan in Canada. Hij meldde zich in oktober 1943 als vrijwilliger om in dienst te gaan bij de Canadese strijdkrachten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende Pearson onder meer in het South Saskatchewan Regiment in Canada, België, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Na D-Day, op 6 juni 1944, landde hij in Europa in Oostende. Zijn regiment kwam in actie in de Slag om de Schelde, een geallieerd offensief geleid door het Eerste Canadese Leger dat het land rond de monding van de Schelde bevrijdde van de Duitse troepen. Hierdoor konden de geallieerde schepen de haven van Antwerpen bereiken en ervoor zorgen dat hun legers die West-Europa bevrijdden goed bevoorraad werden.

Bezoek in België

“I am so pleased to be here, where it all happened.”
Tony Pearson

Anton Pearson was op uitnodiging van het MAS terug op bezoek in België. We interviewden hem naar aanleiding van de nieuwe expo over de Tweede Wereldoorlog en Antwerpen. Deze expo, die opent in 2023, zet de persoonlijke beleving van alle Antwerpenaren in die zware periode centraal. 

Tijdens zijn bezoek, bezocht hij o.a. de slagvelden en begraafplaats van Noord Antwerpen (Ekeren en Kalmthout), en Bergen op Zoom in Nederland. Ook bezocht hij de Antwerpse begraafplaats Schoonselhof waar veel WOII-slachtoffers begraven liggen. Hij woonde er een kleine plechtigheid bij aan de graven van het South Saskatchewan Regiment, waar een trompettist de Last Post bracht.

Zie ook

Stad in oorlog

Antwerpen, 1940 - 1945

Door het militaire geweld en door de massale vervolging van Joden en andersdenkenden tijdens de Tweede Wereldoorlog, brak de stad. Pakkende persoonlijke verhalen en objecten maken deze periode heel tastbaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief