Overslaan en naar de inhoud gaan
stenen beeld

Precolumbiaanse kunst naar Mons

Op 9 oktober 2021 opende in het Beaux-Arts Museum in Mons de eerste grote tentoonstelling gewijd aan de Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero in België.

Botero's werk wordt in een nieuw licht geplaatst. In zijn vroege werk is de precolumbiaanse kunst van grote invloed, in het bijzonder het pre-Spaanse aardewerk en beeldhouwwerk uit Colombia. Sommige van zijn schilderijen uit de jaren 1950 zijn rechtstreeks geïnspireerd door de beeldtaal van die voorwerpen.

Uit de MAS-verzamelingen werden 3 objecten uitgeleend.

Grafurne

Antropomorfe grafurne
Terracotta, Chimila-cultuur, 1000 tot 1500
AE.1979.0034.0002.1-2, Collectie Stad Antwerpen, MAS

In het grensgebied tussen de departementen Magdalena en Cesar zijn urnen gevonden in een stijl, die meestal als Chimila wordt aangeduid. Kenmerkend zijn de ledematen die, zoals de ogen, neus en mond en de sieraden, door afzonderlijk opgelegde kleirolletjes zijn weergegeven. De beenderen die er werden bijgezet, werden gezien als zaden waaruit nieuw leven voort zou komen. Daar zou ook de fallusvorm van de urne mee te maken hebben en de grafschacht die als een baarmoeder is gevormd.

Grafbeeld: menselijke figuur

Menselijke figuur in vulkanische steen
Tukano-cultuur, Colombia, 500 v.Chr. tot 400 n.Chr.
AE.1959.0044.0036, Collectie Stad Antwerpen, MAS
foto: Bart Huysmans

 

De precieze herkomst van dit beeld is helaas onbekend. Maar mogelijk is dit beeld een van de vele grafbeelden die werden aangetroffen in Tierradentro en San Agustín, in het zuidwesten van Colombia. De beelden stonden rechtop in het zand. Sommige beelden kenden een eerder gebruik als maalsteen voor het malen van maïs en koren. Tegenwoordig zijn beide vindplaatsen archeologische parken en belangrijk Unesco werelderfgoed.

Menselijke figuur

Houten menselijke figuur
Tukano cultuur, datering onbekend
AE.1959.0044.0039, Collectie Stad Antwerpen, MAS
foto: Bart Huysmans

 

De Tukano zijn een volk uit het Amazonegebied langs de Vaupés rivier in Colombia. Ze spreken meerdere talen omdat de mannen niet binnen hun eigen stam mogen trouwen maar een vrouw bij een andere stam moeten zoeken.

Meld je aan voor de nieuwsbrief