Overslaan en naar de inhoud gaan
© Bart Huysmans en Michel Wuyts

Portret Albrecht Dürer naar Aken

Van 1520 tot 1521 onderneemt de Duitse kunstenaar Albrecht Dürer (1471-1528) een reis vanuit zijn thuisstad Neurenberg naar de Nederlanden. Dürers reisverslag was de bron voor de prestigieuze tentoonstelling in het Suermondt-Ludwig Museum in Aken: 'Dürer was hier. Een reis wordt legende'. De expo volgt de reisroute en toont onder meer werken die hij zelf onderweg maakte, maar ook werken van volgelingen en werken die later over Dürers reis zijn gemaakt.

In 1563 voorziet de Antwerpse handelaar en kunstverzamelaar Cornelis van Dalem zijn huis in de Lange Nieuwstraat 29 van een nieuwe gevel. Centraal staat de personificatie van de schilderkunst. Het reliëf wordt geflankeerd door twee bustes in halfprofiel, de ene met de beeltenis van Jan Van Eyck, de andere met die van Albrecht Dürer. 

De zandstenen buste illustreert overduidelijk de reputatie die het genie Dürer genoot, ook na zijn dood in 1528, en hoe hij geëerd werd als een van de belangrijkste kunstenaars. Het is deze gevelbuste die het MAS uitleende aan de tentoonstelling in het Suermondt-Ludwig Museum in Aken. Deze liep tot 24 oktober 2021 en reisde daarna naar de National Gallery in Londen, evenwel zonder onze Dürer-buste. Deze is nu te zien in de MAS-tentoonstelling 'Vracht'.

Bannerbeeld:

Portret van Albrecht Dürer
gevelsteen toegeschreven aan Willem van den Broecke
AV.5920.1-2, Collectie Stad Antwerpen, MAS

Meld je aan voor de nieuwsbrief