Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding van een bereide 'truyte om te stoven'.
Athos Burez

Om truyte te stoven

Nieuw recept

Verfijnde smaken door het licht zouten van de forel met venkel daarbij, de jus afgewerkt met frisse kruiden en rauwe venkel in het gerecht.

Nodig voor 4 personen:

  • 4 forellen gefileerd en ontgraat
  • 20 mini venkels
  • 2 dl witte wijn
  • 1 dl absint
  • 5 dl groentebouillon
  • teentje look
  • 40 g verse zurkel
  • 40 g jonge spinazie
  • 2 eidooiers
  • 3 dl room

Bereiding:

Forelfilet: een half uurtje voor de bereiding lichtjes met zout, peper en fijngesneden venkelkruid bestrooien. Mini venkels aanstoven met een teentje look, blussen met de witte wijn en absint. Zet net onder met groentebouillon, laat gaar sudderen, zeef het vocht en voeg op het laatste de mengeling van room en dooiers toe. Mix nadien met de rauwe zurkel en spinazie, en zeef.

Serveer meteen. Dresseer in een diep bord de venkel met de stukjes gezouten forel, verdeel er de jus bij en werk af met extra frisse kruiden en schaafsel van rauwe venkel.

Origineel recept

Nemt de truyte gesneden in platte sneden gelick men den zal[m] snidt, wasten wel schoon ende leghten in een stoofpot, doet daer in wyn, boter, corenten, caneel, gember, ende laeten zoo stoven. Als hy bicans genouch gestooft is, doet daarby een doyer van ey, clein gebroken, met suicker, een luttel azyns, alzoo gerecht.

Vertaling:

Snijd de forel in dunne plakjes zoals je zalm snijdt. Was die goed en leg ze in een stoofpot. Doe er wijn, boter, krenten, kaneel en gember bij, en laat het stoven. Als het bijna genoeg is gestoofd, doe je er een losgeklopte dooier van een ei bij, met suiker en een klein beetje azijn. Klaar.

Wil je dit recept afdrukken?

Meld je aan voor de nieuwsbrief