Overslaan en naar de inhoud gaan

Naar Antarctica

De poolpioniers van de Belgica

Maak kennis met de expeditieleden van de Belgica. Zo’n 125 jaar geleden vertrokken zij uit Antwerpen naar de laatste blinde vlek op de wereldkaart: Antarctica. De expeditie kwam vast te zitten in het poolijs en schreef daardoor geschiedenis. Leer hoe de mannen er wisten te overleven, wie er in hun voetsporen trad, en hoe het er vandaag aan toe gaat op Antarctica.

Niemand deed het hen ooit voor. De jonge, internationale bemanning van de Belgica kwam vast te zitten in het ijs, en moest er een jaar lang zien te overleven in de ijzige koude. Ze werden ziek door slechte voeding en kregen het mentaal extra moeilijk tijdens de lange poolnacht zonder daglicht. Maar ze bleven baanbrekend wetenschappelijk onderzoek doen: ze zetten nieuwe gebieden met Belgisch klinkende namen op de kaart en verzamelden onbekende fauna en flora.  

Om zichzelf te bevrijden deden de expeditieleden het onmogelijke: met veel doorzettingsvermogen zaagden ze een weg door het ijs om hun schip bevrijden. Net voor een tweede poolwinter begon, zette de Belgica koers terug naar België. 

In deze nieuwe expo reis je zelf met de expeditie mee. Dagboeken van de bemanning, prachtige foto’s en authentieke onderdelen van het expeditieschip brengen dit ongelooflijk avontuur terug tot leven.

© Library of the Romanian Academy - Arhiva Emil Racovita

© Library of the Romanian Academy - Arhiva Emil Racovita

© AS.1958.052.015, Collection City of Antwerp, MAS

ESTHER KOKMEIJER, TERRA NULLIUS — OWNERSHIP AND PIONEERING ON ICE. PHOTO: GUNNAR MEIER, © RADIUS CCA

Kunst in de expo

De Nederlandse kunstenares Esther Kokmeijer nodigt de bezoeker doorheen de expo uit tot reflectie over het gebied. In haar werk ‘Terra Nullius’ vraagt ze aandacht voor het geopolitieke beschermde statuut van Antarctica.

Als een statement om Antarctica ongerept te houden, maakte ze met behulp van correctietape op bijna 50 landkaarten van het continent alle details onzichtbaar. Met deze installatie vertelt ze over de verhouding van de mens en de politiek tegenover dit ongerepte stukje natuur.

© International Polar Foundation

Antarctica vandaag

De expo vertelt ook het verhaal over Antarctica vandaag. Je komt er te weten hoe wetenschappers er nog steeds baanbrekend wetenschappelijk onderzoek doen. Dit actuele deel van de expo kwam tot stand in samenwerking met de International Polar Foundation, de stichting achter het Prinses Elisabethstation op Antarctica.

Lees meer.

Praktisch

 • Van 21 juni tot en met 3 november 2024 op de 3e verdieping van het MAS

Activiteitenprogramma

Ijsbrekers

Als laatste ongerepte continent blijft Antarctica fascineren. Ontdek tijdens deze talks het verhaal van onze praatgasten en hun link met het ijs. We gaan onder meer in gesprek met hedendaagse poolreizigers, een auteur en wetenschappelijk onderzoekers.
Vanaf augustus tot oktober, elke laatste woensdag van de maand.

Nightcap

Nocturnes met intieme concerten

Breng een laatavondbezoek aan de expo 'Naar Antarctica'. Als extraatje zorgen wij voor een muzikale omkadering. Benieuwd naar de rijzende ster in de neo-soulscene? Of wil je jouw jeugdherinneringen herbeleven met een duo dat zijn persoonlijke 'best of' brengt? Wat ook je voorkeur is, verwacht een genot voor oren en ogen!

Rondleidingen

Instaprondleiding

  zondag 28 juli 2024 van 11:00 tot 12:30
  Meer momenten
  zondag 25 augustus 2024 van 11:00 tot 12:30
  zondag 22 september 2024 van 11:00 tot 12:30
  zondag 20 oktober 2024 van 11:00 tot 12:30

Elke maand staat er een gids voor je klaar in de expo 'Naar Antarctica'. Hij loodst je door de zaal met extra verhalen en weetjes.

Naar Antarctica

  zondag 6 oktober 2024 van 11:00 tot 12:30

Curator Waander Devillé dook in de dagboeken van de piepjonge bemanning en brengt hun avontuur tijdens een Walk & Talk tot leven.

Naar Antarctica

De poolpioniers van de Belgica

Tijdens deze groepsrondleiding leer je de piepjonge bemanning van het onderzoeksschip kennen en hoe ze noodgedwongen moeten overwinteren in het zuidpoolgebied. Je staat ook stil bij de klimaatopwarming op het continent vandaag.   

Ateliers & Workshops

Zomeratelier 'Naar Antarctica'

  dinsdag 27 augustus 2024 tot vrijdag 30 augustus 2024 van 10:00 tot 16:00

Heb jij altijd al willen weten hoe het is om naar het koudste gebied op aarde te reizen? In dit zomeratelier nemen we je mee op een spannende reis naar de Zuidpool. Met kurk en hout bouw je jouw schip, je maakt een prachtige zeekaart en knutselt een pinguïn van papier-maché. Voor kinderen tussen 5 en 12 jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief