Overslaan en naar de inhoud gaan

Happy Birthday Dear Academie

08.09.2013 - 26.01.2014

De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen werd in 2013 350 jaar. Tegelijkertijd werd de gereputeerde Modeafdeling 50 jaar. Daarom stond heel Antwerpen in het teken van de Academie en de clash tussen hedendaags artistiek geweld en historisch erfgoed.

Om het feestprogramma vorm te geven, sloegen de Koninklijke Academie – Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen, Antwerpen Open, het MoMu, het MAS, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen en M HKA de handen in elkaar.

Modeontwerper en Academiedocent Walter Van Beirendonck en dr. Paul Huvenne, directeur van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) zoeken in de expo in het MAS antwoorden op grote vragen: Is kunst een ambacht of een wetenschap? Moet kunst mooi zijn? Word je als kunstenaar geboren, of kun je kunst leren? En Antwerpse kunst, bestaat zoiets eigenlijk? Veteranen als Jacob Jordaens, David II Teniers, Vincent Van Gogh en Laurens Alma Tadema gaan in deze tentoonstelling in dialoog met recentere oud-studenten als Panamarenko, Fred Bervoets en Anne-Mie Van Kerckhoven. Een zwevende reconstructie van de 17de-eeuwse pronkzaal van de Academie neemt de bezoeker mee naar het prille begin. Verderop tekenen de huidige Academiestudenten live naar levend model. Een ruime selectie van topwerken uit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten wordt aangevuld met topstukken uit de waardevolle collectie van de Academie, (inter)nationale bruikleengevers en eigen werk uit het bezit van tal van gereputeerde kunstenaars.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief