Overslaan en naar de inhoud gaan
Foto: Arthur Smeets

Graanzuiger 19: zo goed als nieuw

De restauratiewerken aan de laatste vlottende graanzuiger ter wereld zijn klaar. Graanzuiger 19, een topstuk  uit het maritiem erfgoed, keert na een jaar terug van de scheepswerf. Op maandag 2 mei 2022 werd hij op sleeptouw genomen van Franeker naar Rotterdam. In 2023 komt de graanzuiger terug naar Antwerpen. 

Historische foto Graanzuiger 19

Vlaamse samenwerking

Het MAS is 'co-ouder' van de graanzuiger, die deel uitmaakt van de buitencollectie van het Maritiem Museum Rotterdam. Daardoor is Graanzuiger 19 afwisselend te zien in Antwerpen en in Rotterdam. Een erfgoedsubsidie vanuit Vlaanderen maakte de restauratie mogelijk.

Restauratie

Er is veel werk verricht op werf Talsma in het Friese Franeker: de deuren en ramen van de graanzuiger zijn vervangen; het onderwaterschip, de weegkamer en de stootlijsten werden aangepakt. Ook kreeg de graanzuiger zijn oorspronkelijke kleuren terug. Het grootste deel van de restauratie is nu voltooid, al is er in volgende stappen nog wat werk te verzetten. Normaliter zal het havenicoon vanaf 2023 weer in prachtige staat in Antwerpen te bezoeken zijn – ook de stoominstallatie werkt nog steeds.

Havenicoon

Stadsgraanzuiger 19 is een krachtig voorbeeld van innovatie in de maritieme sector. Vóór zijn introductie kostte het meer dan honderd havenarbeiders een dikke week om 6.000 ton bulkgoed over te hevelen van het ene schip naar het andere. Met de graanzuigers werden granen, zaden, bonen … plots overgeladen met een capaciteit van bijna 200 ton per uur. Antwerpen bezat in totaal 24 drijvende stadsgraanzuigers, in de Rotterdamse haven waren er eens zoveel. De eerste Antwerpse graanzuiger werd besteld in 1910 en de laatste bleef tot begin jaren 1980 in bedrijf. Graanzuiger 19 werd in 1985 aan Nederland verkocht… en daar als museumstuk behouden.

Meld je aan voor de nieuwsbrief