
Vlaamse samenwerking
Het MAS is 'co-ouder' van de graanzuiger, die deel uitmaakt van de buitencollectie van het Maritiem Museum Rotterdam. Daardoor is Graanzuiger 19 afwisselend te zien in Antwerpen en in Rotterdam. Een erfgoedsubsidie vanuit Vlaanderen maakte de restauratie mogelijk.
Restauratie
Er is veel werk verricht op werf Talsma in het Friese Franeker: de deuren en ramen van de graanzuiger zijn vervangen; het onderwaterschip, de weegkamer en de stootlijsten werden aangepakt. Ook kreeg de graanzuiger zijn oorspronkelijke kleuren terug. Het grootste deel van de restauratie is nu voltooid, al is er in volgende stappen nog wat werk te verzetten. Normaliter zal het havenicoon vanaf 2023 weer in prachtige staat in Antwerpen te bezoeken zijn – ook de stoominstallatie werkt nog steeds.
Havenicoon
Stadsgraanzuiger 19 is een krachtig voorbeeld van innovatie in de maritieme sector. Vóór zijn introductie kostte het meer dan honderd havenarbeiders een dikke week om 6.000 ton bulkgoed over te hevelen van het ene schip naar het andere. Met de graanzuigers werden granen, zaden, bonen … plots overgeladen met een capaciteit van bijna 200 ton per uur. Antwerpen bezat in totaal 24 drijvende stadsgraanzuigers, in de Rotterdamse haven waren er eens zoveel. De eerste Antwerpse graanzuiger werd besteld in 1910 en de laatste bleef tot begin jaren 1980 in bedrijf. Graanzuiger 19 werd in 1985 aan Nederland verkocht… en daar als museumstuk behouden.
