Overslaan en naar de inhoud gaan

De laatste 100 dagen

Achtergrondinformatie

 

Vragen

› Waarover ging het feest?

› Hoe zou jouw ideale laatste 100 dagen-feest eruitzien?

 

Achtergrondinformatie

Wat West- en Oost-Vlamingen en Vlaams-Brabanders ‘Honderd Dagen’ noemen, heet in Limburg en in Antwerpen Chrysostomos. Het zijn twee namen voor hetzelfde feest, dat meestal rond 27 januari gevierd wordt. Dat is net honderd dagen voor 1 juli, het einde van het schooljaar. Sommige scholen vieren het later, omdat ze ook de weekends en de vakantiedagen bij die laatste honderd schooldagen rekenen. Andere scholen kiezen ervoor om die honderd dagen te halveren en pas vijftig dagen voor het einde van het schooljaar te vieren.

Oorspronkelijkwas het Chrysostomosfeest een welsprekendheidstoernooi voor retoricastudenten — zo werden scholieren in hun laatste jaar van het middelbaar vroeger genoemd. Sommige scholen organiseren nu nog een speech of een academische zitting die verwijst naar dat toernooi, maar meestal is dat aspect volledig verdwenen.

De oorsprong ligt bij de vierde-eeuwse kerkvader Johannes Chrysostomos. Dat is de patroonheilige van de predikers. Hij was aartsbisschop van Constantinopel en stond bekend om zijn redenaarstalent. Hij leefde van 345 tot 407 na Christus. Na zijn heiligverklaring werd hij de patroonheilige van de predikers. Tot hem bidden zou heilzaam zijn tegen epilepsie.

Ironisch is dat Johannes Chrysostomos voor een ascetische levensstijl pleitte. Hij was een hevige aanhanger van het kloosterleven. Drankgebruik en hevig feesten was in zijn visie absoluut uit den boze.

Bron: De Standaard

Achtergrondinformatie

 

Vragen

› Waarover ging het feest?

› Waarom denk je dat de pride bestaat?

› Waar ben jij trots op? Waarvoor zou jij op straat komen?

 

Achtergrondinformatie

Ontstaansgeschiedenis: Pride Gay Pride Parade of Gay Pride is de gebruikelijke benaming voor een manifestatie van de LGBT-gemeenschap, die jaarlijks in vele landen wordt gehouden en die zowel een feestelijk als een demonstratief karakter heeft.

Eerste Pride: Vrijdag op zaterdagnacht 28 juni ‘69 viel de politie de Stonewall Inn binnen, een homobar in Greenwich Village, New York. Opvallend was dat een groot deel van de agenten geen uniform droeg. De politie arresteerde enkel “personen zonder identiteitsbewijs, personen gekleed waren in de kledij van het andere geslacht en sommige of alle werknemers”. Vervolgens braken rellen uit tussen de bezoekers en de agenten. De rellen werden groter nadat de politie op straat gedurende de nacht vrouwelijk uitziende mannen en transseksuelen in elkaar sloeg. Demonstranten gooiden dingen naar de politie terwijl ze ‘Gay Power!’ scandeerden. In de week nadien volgden er meerdere rellen in de nacht. Op 28 juni ‘70, exact één jaar na de Stonewall-rellen vond in New York, tussen Greenwich Village en Central Park, de eerste Gay Pride Parade plaats. Deze telde tussen de 5.000 à 10.000 deelnemers.

In België vond de eerste “homodag” plaats op 18 maart ‘78 in Gent.

 

Geschiedenis homoseksualiteit

In de meeste Europese landen waren homoseksuele handelingen tot aan de 13de eeuw niet strafbaar. Dit veranderde als gevolg van de propaganda van de Kruistochten, waarin seks tussen twee mannen een politieke lading kreeg.

Sinds de 19de eeuw proberen holebi’s wereldwijd meer en meer te emanciperen en is er een veelkleurige homocultuur ontstaan. Symbolen van de homo-emancipatie zijn de roze driehoek en de regenboogvlag.

Vandaag is homoseksualiteit in veel culturen nog taboe, waardoor homoseksuelen vaak slachtoffer zijn van discriminatie of zelfs vervolging. Vandaag bestaat de doodstraf op homoseksualiteit in Iran, Jemen, Mauritanië, Saoedi-Arabië, Soedan en de Verenigde Arabische Emiraten. Levenslange gevangenisstraffen kunnen worden gegeven in Bangladesh, Guyana, de Malediven, Nepal, Singapore en Oeganda.

Late veranderingen: De Wereldgezondheidsorganisatie schrapte homoseksualiteit pas in ‘90 van de lijst van geesteszieken. In Duitsland werd pas in ‘94 de beruchte paragraaf 175 uit het Duitse Wetboek van Strafrecht geschrapt, die seksuele omgang tussen mannen verbood.

In België: Homoseksualiteit is sinds 1795 legaal in België, dat in die tijd nog tot Frankrijk behoorde. Ons land was in 2003 bovendien het tweede land ter wereld - na Nederland - om het homohuwelijk te legaliseren.

 

Actualiteit: Moord in Luik

Ihsane Jarfi is een Belg van Marokkaanse afkomst, die in mei 2012 in het wereldnieuws kwam doordat hij op 32-jarige leeftijd vermoord werd door vier mensen met wie hij meeliftte. Aanvankelijk werd Ihsane enige dagen vermist, nadat hij een homobar had bezocht in Luik. Zijn lichaam werd later gevonden in een veld dicht bij Hoei. De man was naakt en zwaar toegetakeld.

In het nieuws werd het geval veelal omschreven als de eerste homofobe moord van België. Eerder waren er wellicht wel dergelijke moorden, maar zij waren nooit als zodanig geregistreerd. Sinds 2006 zijn Belgische instanties verplicht homofobe moorden als zodanig te kenschetsen en registreren. De daders van het misdrijf ontkenden echter, dat homofobie onderdeel was van hun motief. De moord deed veel stof opwaaien in het land.

Eind 2014 veroordeelde de rechtbank van Luik drie mannen tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord. Een vierde verdachte kreeg 30 jaar cel.

Bron: De Standaard

Wil je deze informatie downloaden?

Meld je aan voor de nieuwsbrief