Overslaan en naar de inhoud gaan

COMPASSION

Sint-Maarten deelt zijn mantel 
Théodore Géricault (naar Antoon van Dyck) ca. 1812
Collectie Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Brussel

Anderen willen helpen en medeleven voelen of tonen is typisch menselijk. Over heel de wereld, in verschillende culturen, tijden en religies zie je dat het verlangen om anderen bij te staan in heel wat vormen terugkomt. Of het nu gaat om lichamelijke, geestelijke of materiële hulp, het leeft maatschappelijk sterk. Dat is ook vandaag nog zo.  

Deze nieuwe expo in het MAS onderzoekt vragen zoals: Hoe brengen mensen hun medeleven met anderen (mensen, dieren, planten, aarde) in de praktijk? Waarom doen ze het en wat zijn dan goede voorbeelden? Je zal zien dat de mens hier al eeuwen over nadenkt en zich daarover uit.  

Kom in deze expo zien hoe het idee van erbarmen verbeeld is in kunst en cultuur: religieuze en niet-religieuze objecten, kunstwerken, dagelijkse objecten en decoratieve stukken, maar ook muziek, verhalen en gebruiken tonen hoe de mens er steeds naar streeft om anderen te helpen. Ook hedendaagse getuigenissen en kritische stemmen laten zien hoe actueel het thema is en blijft. En in hoeveel vormen je ermee in contact komt.

Meer info

Voor deze expo, werkt het MAS samen met academische partners en diverse Antwerpse gemeenschappen en organisaties die vandaag actief zijn in de hulpverlening.

Maatbeker voor zakat (Tunesië)
Museum voor Wereldculturen, Nederland (WM-32172)

Joseph-Ernest Buschmann: De Zeven Werken van Barmhartigheid
(MAS-collectie: MFA.1956.116.1580)

Affiche van Broederlijk Delen: Evenwaardigheid eist rechtvaardigheid (KADOC, Leuven)

Ook interessant

Onderzoek en restauratie 16e-eeuwse rondboog

De originele renaissance rondboog uit de gevel van het Antwerpse Maagdenhuis wordt onderzocht en behandeld in samenwerking met de opleiding Conservatie-Restauratie van de Universiteit Antwerpen. De rondboog was meer dan 300 jaar deel van de gevel en dus blootgesteld aan de buitenlucht en klimaatomstandigheden.

Meld je aan voor de nieuwsbrief