Overslaan en naar de inhoud gaan
© Jeroen Broeckx

Blikvangers

Op 31 oktober 2023 opent de nieuwe expo ‘Blikvangers’ in het gratis Kijkdepot. Daar geven 16 Antwerpenaren hun blik op de collectie en kiezen ze hun persoonlijke topstuk. Want een topstuk is voor iedereen iets anders. Een bezoek aan het Kijkdepot is zo een mooie aanvulling op de tentoonstelling ‘Zeldzaam en Onmisbaar’, die doorgaat op de derde verdieping. Daar zijn bijna 100 stukken te bewonderen die door Vlaanderen erkend zijn als Topstuk.

De Vlaamse Overheid viert in 2023 de 20ste verjaardag van het Topstukkendecreet. Daarmee worden kunstwerken of andere waardevolle objecten uit Vlaamse collecties die als zeldzaam en onmisbaar beschouwd worden, benoemd tot Topstuk. Naar aanleiding van deze verjaardag zijn de Vlaamse overheid en de Topstukkenraad te gast in het MAS: de tentoonstelling 'Zeldzaam en onmisbaar', op de derde verdieping, plaatst honderd werken uit de Vlaamse Topstukkenlijst in de schijnwerpers.

Maar misschien denk jij bij ‘topstuk’ nog aan iets anders dan de (kunst)historische zwaargewichten die je er ziet… Misschien betekent ‘topstuk’ voor jou iets dat bovenal praktisch nut heeft, eerder dan artistieke of geschiedkundige waarde. Of misschien is jouw topstuk helemaal niet zeldzaam, maar net iets dat je in ontelbare huiskamers terugvindt.

Voor 'Blikvangers' gingen 16 Antwerpenaren op zoek naar hun topstukken in de MAS-collectie. Uniek, belangrijk, ongezien of baanbrekend? Of handig, fascinerend, herkenbaar of aandoenlijk? Welke collectiestukken zij kozen en waarom, ontdek je in het Kijkdepot. Hun keuzes staan er naast de 'Koorkap', een erkend Topstuk uit de MAS-verzameling.

Zie ook

Zeldzaam & Onmisbaar

Topstukken uit Vlaamse collecties
    dinsdag 31 oktober 2023 tot zondag 25 februari 2024 van 10:00 tot 17:00

Magritte, Bacon, Ensor, Moore, Jordaens, Rubens … Het zijn maar enkele van de wereldberoemde namen die in het MAS te zien zullen zijn. ‘Zeldzaam en onmisbaar’ brengt vanaf eind oktober 2023 een unieke selectie van topstukken uit de Vlaamse topstukkenlijst.

Sarvavid Vairocana Mandala

De schilderingenreeks vormt een handleiding bij de meditatie van een mandala, een voorstelling van de kosmos, waarin de godheid Sarvavid Vairocana centraal staat.

Meld je aan voor de nieuwsbrief