Overslaan en naar de inhoud gaan
vitrinekast met voorwerpen

#45: 3 nieuwe vormen

18 januari 2022

Coupee collage collective tekende enthousiast in op de ‘upcycling grondstof-collectie’ oproep van het MAS, om aan de slag te gaan met een selectie uit deze collectie. De ‘dingen’ werden op 6 september 2020 uitgestald zoals koopwaar op een rommelmarkt. 13 hedendaagse kunstenaars werden uitgenodigd om te komen snuisteren, met één opdracht in het achterhoofd: selecteer één of meerdere voorwerpen, ga er mee aan de slag, herinterpreer ze, en verwerk deze in alle vrijheid.

Eén van de kunstenaars die aan de slag gingen met een object uit de collectie, is David Boon.

3 nieuwe vormen
Een deel van het geheel, een geheel van een deel

1 uit de 10.000, een deel van een groter geheel. Vaak vertrek ik vanuit een fragment, een detail of zoals hier, 1 object uit een grote collectie. Hier krijg je een splitsing, de fles gaat een nieuwe richting uit en geeft mij inspiratie. Ik geef ze ruimte en aandacht, een zuiverheid en kracht komt naar boven. De vorm, de ronding aan de hals, de felle kleur de structuur, ik probeer de essentie te vatten. Met deze karakteristieke eigenschappen ga ik aan de slag  binnen een bepaalde structuur op zoek naar nieuwe vormen, een nieuw geheel van een deel. Naar vormen die op zichzelf kunnen staan, maar nog duidelijke kenmerken van de fles meedragen, zo voel je ook de structuur van de fles subtiel op het papier.

Het werk is in januari te zien in de kruithof Vitrine - Rotterdamstraat 82, Antwerpen

davidboon.be
instagram.com/david_boon

COUPEE Collage Collective

"Men moet bewaren, niet om het oude te verheerlijken, maar omdat we moeten hergebruiken in plaats van weggooien."

Voor de uitrol van hun project met de Kruithofdingen baseerde COUPEE Collage Collective zich op drie bundels met columns en essays van Jaap Kruithof: Omgaan met de dingen (1991), Ingaan op de dingen (1992) en Doorgaan met de dingen (1994), waarin hij filosofische gedachten over bewaren en waarderen ontwikkelt.

Voor het luik 'Omgaan met de dingen' laat COUPEE Collage Collective enkele kunstenaars los op originele items uit de Kruithofcollectie. De resultaten hiervan worden zowel in het Museum dr Guislain gepresenteerd als in Antwerpen. 

'Doorgaan met de dingen' vervat workshops en een rommelmarkt, terwijl we tijdens lezingen 'ingaan op de dingen'.

Meld je aan voor de nieuwsbrief