Overslaan en naar de inhoud gaan
voorwerpen op rode kussens

#44: 'Het Ding in de kunst'

13 december 2021

Hoe gaan we om met de dingen om ons heen? Wat betekenen ze en waar laten we ze als ze afgedankt zijn? Op woensdagavond 17 november stonden Dingen centraal in de bibliotheek van Wageningen. Het was een heerlijke avond, gezellig rommelig, met vette vraagtekens en een knipoog.

In stijl palaveren over 'Het Ding in de kunst'

Ruim anderhalf jaar geleden, in maart 2020, werden in de Wageningse bibliotheek 42 onbekende dingen aan kunstenaars meegegeven om er kunst van te maken. Het waren dagelijkse en banale dingen uit doos nummer 42 van de speciale verzameling van Jaap Kruithof.

Al deze spullen werden in de loop van 2020 tot kunstwerken getransformeerd en online tentoongesteld (hier klikken). In februari 2021 werden ze in het echt tentoongesteld, maar door de coronamaatregelen werd het een besloten expo: alleen op afspraak te bezichtigen door één persoon of huishouden tegelijk. Uiteraard hadden wij deze pareltjes graag aan veel meer mensen getoond. Gelukkig kan dat nu, dankzij de documentaire die Cees Mobach maakte over de expo! Tijdens de avond over Het Ding in de kunst van 17 november werd die voor het eerst getoond. We kunnen wel zeggen dat de film warm onthaald werd! Vanaf nu is Mobach’s documentaire ook online te zien (hier klikken.)

Na de film hield Geert van Middelkoop, beeldend kunstenaar, ‘dingenspecialist’ en oprichter van de Dingenpartij, ons een spiegel voor over onze neiging alles te bewaren en verzamelen. Ook het in Wageningen gevestigde Ministerie van In Onbruik Geraakte Zaken liet van zich horen. En als kers op de taart brachten de schrijvers van Schrijversharten en initiatiefneemster Petra Sips toepasselijke teksten.

De avond werd zeer gesmaakt. ‘Gemoedelijk, origineel, speels’, zijn enkele woorden die we achteraf uit het publiek opvingen. Een waardige afsluiter dus van ons Kruithof-project ’42 Dingen’.

Meld je aan voor de nieuwsbrief