Overslaan en naar de inhoud gaan
groep mensen in een zaal

#42: Buurtbewoners creëren een paravent

13 augustus 2021

Het begon allemaal voor de pandemie met een prachtige koffer met glaswerk van Jaap Kruithof, gekregen van het MAS. In juni 2020 stelt A.Tinne Vereeck haar concept voor aan Buurtwerking Elegast Dam. Samen met de buurtbewoners van Den Dam zou er gewerkt worden aan een paravent waarin de voorwerpen van de filosoof verwerkt zouden worden om een aantal maatschappelijke thema's aan het licht te brengen.

De pandemie gooide roet in het eten. Eindelijk, een jaar later, zijn we dan toch gestart. Iedereen die verbonden is aan de buurtwerking mag een bijdrage leveren: een lapje naaien, een bloem haken, een zakje breien... Alle ideeën zijn welkom.

Het idee van de paravent heeft nu nog meer betekenis dan voor de lockdown. Thema's zoals uitsluiting, afzondering, grenzen ... bepalen de inhoud van het kunstwerk. En al op de eerste dag van samenwerking werd duidelijk dat de paravent nog meer vertegenwoordigt: namelijk quarantaine, eenzaamheid, onderwaardering ... 

Het wordt een boeiend onderzoek waarvan het resultaat eind oktober 2021 te zien zal zijn op de tentoonstelling 'Nabijheid' in gallery 'A-Space' in Antwerpen.

Andere blogposts

Kruithof

Op zoek naar de waardes van de collectie Kruithof

Samen met partners onderzocht het MAS de collectie van 10.000 dingen die de Belgische filosoof Jaap Kruithof (1929-2009) verzamelde. Het zijn dingen die anderen meestal niet bijhouden, maar de conclusie is dat ze een groot filosofisch potentieel heeft.

Meld je aan voor de nieuwsbrief