Overslaan en naar de inhoud gaan

#37: Corona spelbreker voor reünie

4 november 2020

Sinds oktober 2019 tekende kunstenaar Hans Bossmann samen met mensen, die toevallig voorbij kwamen, op Ikea-bijzettafels. Tijdens het tekenen vertelde hij hen over de Collectie Jaap Kruithof. Vervolgens nodigde hij de medetekenaars uit een wit geverfd Kruithofvoorwerp uit te kiezen om het thuis te betekenen.

Er tekenden ongeveer 500 mensen mee in openbare ateliers in de stad: in Borgerhout in ’t Werkhuys, op het Kiel in NOVA, in enkele Kringwinkels, in de bib Permeke en in het MAS. De coronapandemie zorgde voor een onderbreking van het project van half maart tot september 2020.

Uiteindelijk hebben 80 mensen thuis een Kruithofvoorwerp betekend. Ze zouden met hun kunstwerk samenkomen en het tonen tijdens de ‘Reünie van Kruithofvoorwerpen’, op de boulevard van het MAS. Na afloop van deze twee uur durende tentoonstelling, zouden de tekenaars hun Kruithofvoorwerp buiten in de stad ergens achterlaten. Wegens maatregelen tegen corona kon de ‘Reünie’ niet plaatsvinden op 4 april en later ook niet op 31 oktober.

Circa 20 mensen hadden hun betekende Kruithofvoorwerp al teruggebracht. Aan de hand van foto’s van de voorwerpen toonde Hans hoe de 'Reünie van Kruithofvoorwerpen’ er zou uitgezien hebben. Na afloop liet hij ze achter in het weefsel van de stad om gevonden te worden door voorbijgangers. Binnen twee dagen waren de meeste betekende Kruithofvoorwerpen verdwenen. Bestemming of eigenaar onbekend. Hun nieuwe toekomst is aangebroken.

Met 60 andere tekenaars wacht Hans nu op een nieuwe kans om samen te komen, zodra de maatregelen tegen de pandemie voldoende versoepelen.

    

    

foto Hans Bossmann en vis: © Studio_Orimi

Meld je aan voor de nieuwsbrief