Overslaan en naar de inhoud gaan

#36: Next Generation, please!

23 oktober 2020

De jongeren van Boslabs, het creatieve atelier van kunstencentrum Het Bos in Antwerpen, haalden wekelijks Kruithof objecten boven en gebruikten ze als inspiratie om te filosoferen over de huidige samenleving en de visie van Kruithof over de wegwerpmaatschappij. Dit deden ze samen met kunstenaars en onderzoekers. Ze vertrokken telkens vanuit de vraag “wat is de waarde van dingen?”. Met de resultaten van dit onderzoekstraject maakten ze een installatie die vanaf eind september een maand te bewonderen was in ‘Next Generation, Please!’, een expositie in de BOZAR in Brussel.

De tentoonstelling presenteerde installaties die gemaakt werden door jongeren die samen met experten en organisaties aan de slag gingen met hedendaagse maatschappelijke kwesties: gender, diversiteit, duurzaamheid, klimaatopwarming, overconsumptie … en ga zo maar door. Alles bij elkaar een mooi geheel dat de bezoeker uitnodigt om zelf stil te staan bij deze thema’s.

Het aandeel van Boslabs was halverwege de expo te vinden. Naast een informatieve brochure en videobeelden waren de drie goudkleurige beelden het opvallendst. Boslabs verklaart: “Heel letterlijk zou je de gouden objecten als volgt kunnen vertalen: 'Wat is de waarde van deze objecten?'' Is een gouden object meer waard dan een ander object?' 'Hoe verhouden deze objecten zich tot de rest van de werken, tot de rest van de expo, tot de rest van Bozar?' 'Is het object meer waard als het door een groep mensen gemaakt is, of individueel...' Met een 'gouden schoen' als inleiding in de denk fantasie hierover.”

Boslabs bracht een eigen archief tot stand van alle creaties die ze het afgelopen jaar maakte. Een volledig nieuwe en eigen collectie die vertrekt vanuit de objecten die de jongeren uit de dozen van Jaap Kruithof haalden. Een deeltje van dat archief was te zien in ‘Next generation, Please!’ in de BOZAR. De eerste week van december stelt Het Bos in eigen huis (bijna) alles van Kruithof en hun eigen collectie tentoon.

  

 

  

Meld je aan voor de nieuwsbrief