Overslaan en naar de inhoud gaan
Betty Van Gelder

#33: Intussen in Wageningen

5 juni 2020

Begin 2020 kwam Kruithofdoos 42 met 42 dingen terecht in Wageningen in Nederland. Op 9 maart werd elk ding op feestelijke wijze gekoppeld aan een kunstenaar. En, was er animo voor de dingen? Men stond ervoor in de rij! Letterlijk en figuurlijk. Op het einde van de avond waren alle dingen uitgedeeld. Zelfs het vodje dat moederziel alleen achtergebleven was op de bodem van de doos … het vodje dat niet eens een ding was, maar enkel had gediend ter bescherming van een ding. Wat deden de kunstenaars in Nederland met de 42 dingen die in Doos 42 zaten?

Iedereen ging naar huis met grote ogen van verwondering. Bij sommigen een gedreven soort verwondering – goesting om aan de slag te gaan. Bij anderen was er die waas van teleurstelling – “wat moet ik in hemelsnaam met dit ding?”. Bij het afscheid mochten we geen handen schudden. Dat had premier Rutte diezelfde avond bekendgemaakt. 

Nog geen week later ging het land zowat op slot in de strijd tegen het corona-virus. Sommige deelnemers raakten even de focus kwijt. Anderen hadden er juist een inspiratiebron bij.

De weken daarna werd er druk gefilmd, geschilderd, gefotografeerd, gezaagd, … en geworsteld met het voorwerp, soms tot brekens toe. De deelnemers stoeiden met het gedachtegoed van Kruithof, met de uitdagingen van deze bijzondere tijd, met de vraag wat kunst is, enz. Niemand hoefde zich alleen te voelen: op een gemeenschappelijk online prikbord werd lief en leed gedeeld over ideeën en onzekerheden tijdens het maak-proces.

 

 

 

 

 

 

De creaties zijn te zien op https://padlet.com/Schrijversharten/Expo42dingen – online want de live presentatie van 15 mei in de bblthk werd geannuleerd wegens corona. Neem zeker een kijkje, het is de moeite waard! Verrassend, gevarieerd en verfrissend. Uiteraard verdienen een aantal werken het om langs alle kanten bekeken te worden. We onderzoeken de mogelijkheden om later alsnog een fysieke tentoonstelling te organiseren. 

 

            Een greep uit de gedachten van de kunstenaars: 

"Het voorwerp […] heeft met dit onderzoek voor mij een heel eigen waarde gekregen. […]De schoonheid van het schijnbaar alledaagse en gewone […]  Wijsheid in plaats van kapitaal.”  (Agatha van Amée)  “Kruithofs vaasje heb ik getransformeerd tot een kiemend “groen wezen. Het is gesitueerd in een kleine wereld […] met de tot inzicht komende mens in verhouding tot de kracht van de natuur, waarvan zij een onderdeel  is.” (Nienke Schipper) “Dit werk pleit voor […] het stilstaan bij […] het effect van de acties die je onderneemt. […] De basis voor dit werk was de uitspraak van Jaap Kruithof “Een goede plaats om te beginnen is waar je nu bent.” (Tine Michiels)  Het heeft me veel opgeleverd.” (Nelleke Zandwijk)


Tine Michiels

 

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief