Overslaan en naar de inhoud gaan
Kunst in Zicht, 2020

#30: Rommelen in dozen en in gedachten

20 maart 2020

Kunst in Zicht (KiZ) ontwikkelt kunst-educatieve projecten voor kinderen, jongeren en hun begeleiders. KiZ kreeg 10 Grondstofdozen met Kruithofdingen. In 2020-2021 ontwikkelen zij hiermee een splinternieuw project voor kleuters, samen met Ilse Daems, tovenaar in filosoferen met kinderen, en Kristof Van Gestel, kunstenaar. Beide zijn in hun dagelijkse praktijk bezig met ordenen: Ilse met het ordenen van gedachten en Kristof met het ordenen van dingen. En hoe zullen kleuters de voorwerpen van Kruithof ordenen?
Het project is in volle voorbereiding en daarover blogt student Bieke Van Wynsberghe.

Kunst in Zicht vroeg mij, Bieke Van Wynsberghe, student ‘Project Kunstvakken’ aan de Karel de Grote Hogeschool, om een vooronderzoek te doen voor het grote project. Voor ik aan ‘Project Kunstvakken’ begon rondde ik al een master filosofie af. Met mijn interesse in zowel beeld als filosofie, is deze opdracht voor mij een buitenkans! Ik ben nu volop bezig en koos als werktitel van het vooronderzoek ‘rommelen’.

Ik begon met rommelen in de Kruithofdozen, op zoek naar interessante dingen. De dozen zitten vol voorwerpen waarvan de bedoeling niet helemaal (meer) duidelijk is. Voorwerpen die vandaag niet meer gebruikt worden en dus voor mij vaak onbekend en betekenisloos zijn. Dat wekte mijn nieuwsgierigheid en verbeelding. Maar rommelen staat ook voor filosoferen, rommelen in je eigen hoofd op zoek naar helderheid omtrent een bepaald onderwerp.


Kunst in Zicht, 2020

Binnen mijn stage zal ik een aantal opdrachten met de voorwerpen uittesten in twee verschillende klassen. Ik wil met de kinderen filosoferen over vragen als ‘kan een voorwerp ook verhalen vertellen?’ of ‘verandert de waarde van een voorwerp met het verstrijken van de tijd?’. Ik kijk uit naar de verwonderde gesprekken met de kleuters, maar ben ook nieuwsgierig naar het actief en creatief aan de slag gaan met de voorwerpen. Zo wil ik met de leerlingen, net zoals Kruithof in zijn eigen huis deed, een ‘museum primrose’ opbouwen waarin de kinderen de verschillende voorwerpen op hun eigen manier schikken en ordenen. Of ik laat me inspireren door fotograaf Terry Border die dingen tot leven brengt door dagelijkse scènes uit een mensenleven na te bootsen met voorwerpen en de juiste attributen.
Wordt vervolgd!

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief