Overslaan en naar de inhoud gaan

#27: Costumedesign en Kruithof

20 februari 2020

Liesbeth Plettinckx is docent aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, Antwerpen, en kreeg Grondstofdoos 15 van de Kruithofcollectie voor een project met de studenten Costumedesign. Zij, noch de studenten, wisten vooraf wat in die doos zat. Intussen hebben de studenten de doos geopend.

We zijn inmiddels twee weken in het bezit van onze Kruithofdoos.

Ons project rond 'verzamelen', waarvoor we samenwerken met Mokhallad Rasem en Petra Damen (Toneelhuis), begon al tijdens het eerste semester. Toen waren de studenten Costumedesign vooral bezig met het verzamelen van vragen, persoonlijke objecten en de verhalen er achter. Daarnaast gaf ik ze een introductie over het werk en leven van Jaap Kruithof. Voor de jury in januari presenteerden ze hun onderzoek in een grote, uit stof en restmateriaal opgebouwde tent.

Vorige week was de kick-of van het project: alle partijen zaten samen, brainstormden over welke vormen het project zou kunnen aannemen én de Kruithofdoos werd uitgepakt. Al snel werd duidelijk waarom de doos zo zwaar was, ze bleek vol tegels te zitten! We verwonderden ons over de samenstelling van onze mini-collectie. Naast een hele boel siertegels, al dan niet van toeristische bestemmingen, bevatte de doos ook kleitabletten, een glasplaatje en een spiegel.

Elke tegel die uit de doos werd gehaald bracht een resem aan associaties en mogelijke verhalen met zich mee.

Op dit moment is er nog geen vastomlijnd plan, maar dat de tegels een plaats zullen krijgen in het project met een toonmoment in V36, eind april staat vast!

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief