Overslaan en naar de inhoud gaan
Hans Bossmann

#26: United Objects doet open ateliers

21 januari 2020

Sinds oktober 2019 tekent kunstenaar Hans Bossmann samen met andere mensen op witgeverfde Kruithofobjecten. Dat gebeurt in openbare ateliers in de stad : in Borgerhout in ’t Werkhuys, op het Kiel in NOVA en in Kringwinkels. Een 50 tal voorwerpen zijn intussen bij mensen thuis. Op zaterdag 4 april komen de voorwerpen opnieuw samen in de 'Reünie van voorwerpen', in de boulevard van het MAS.

In de openbare ateliers ontmoet Hans Bossmann mensen die meer willen weten over de Collectie Jaap Kruithof. Tijdens de uitleg van het project kunnen mensen vierkantjes op salontafels tekenen. Inmiddels tekenden 250-300 mensen mee op de tafeltjes en terwijl voerden ze gesprekken met elkaar. Mensen kunnen in de openbare ateliers een Kruithofobject en zwarte stift mee naar huis nemen om er een tekening op te maken. Soms tekent iemand op een Kruithofobject in het openbaar atelier. Een 50 tal voorwerpen zijn nu al bij mensen thuis.

   

Verhalen van de ontmoetingen kun je lezen op https://unitedobjects.org 

Dit is een fragment van het gesprek met Walter in ’t Werkhuys:

“Als kind maakte ik met plasticine huisjes met raampjes en een trein in dezelfde verhoudingen en gras en koeien, bomen, hele landschappen. Mijn grootvader was een onderwijzer. We droegen dan een stofjas en hij had een pijp in zijn mond en een klak op zijn hoofd.” Zachter sprekend: “Dat zijn allemaal van die dingen die sinds mijn twaalfde, dertiende jaar verdwenen zijn. En mettertijd denk je dan dat je niet kan tekenen. Je denkt dat de mensen gaan zeggen: bwah, zó kan iedereen tekenen, zeg!” Hij komt met zijn hoofd dichterbij, ik zie zijn haar als door een vergrootglas. “Zelf heb ik dat ook wel eens bij grote kunstenaars zoals, allez, hoe heet ie… Picasso! Dan kun je zeggen dat het mooi is en ik weet dat een kind dat precies niet kan doen, maar toch denk ik eigenlijk… terwijl een Rubens, dat is mooi... Hij haalt diep adem, pauzeert even en zegt: “Ik vind dat kinderen alleen maar complimenten moeten krijgen voor wat ze gemaakt hebben. Zelf kon ik nooit eens iets tot een goed einde brengen en dat heb ik misschien ook aan mijn eigen kinderen doorgegeven: een angst dat het toch niet goed zal zijn."

Als je zelf ook een Kruithofvoorwerp wilt betekenen, kom dan naar één van de openbare ateliers. Hier vind je de kalender: https://unitedobjects.org/agenda/ 

  

   

 

Op zaterdag 4 april van 10:00 – 12:00 uur komen de betekende Kruithofobjecten weer samen in de ‘Reünie van Voorwerpen’. Die vindt plaats in het MAS, op de 2de verdieping van de wandelboulevard. Na afloop mag je een betekend Kruithofobject mee nemen om er buiten een goede plek voor te vinden. Iemand anders die het daar vindt kan het meenemen. Zo gaan de Kruithofobjecten een nieuwe, onbekende toekomst en betekenis tegemoet. 

Vragen of opmerkingen kun je mailen aan hans@nieuwsgierig.org 

Hans Bossmann is dit jaar kunstenaar in residentie bij De Veerman, kunstenorganisatie voor participatie en educatie.  United Objects wordt mogelijk gemaakt door De Veerman, Stad Antwerpen en De Nederlandse ambassade in Brussel.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief