Overslaan en naar de inhoud gaan

#24: Experimenteren. Maken. Onderzoeken. Boslabs.

9 oktober 2019

Boslabs, het creatief atelier van Het Bos, resideert net achter de hoek van het MAS. Elke woensdagnamiddag komen een dertigtal jongeren, vrijwilligers en kunstenaars samen. In 2019-2020 vormen tien Kruithofdozen de rode draad doorheen de Boslabs werking. Boslabs onderzoekt 'de waarde van dingen' met een diverse groep jongeren uit Antwerpen.

We onderzoeken de Kruithofobjecten en experimenteren, verzinnen beelden, technieken, vormen en vragen bij het geheel. We nemen oude objecten als basis, als vertrekpunt en inspiratie en plaatsen deze in de actuele maatschappij. We vragen ons af of we de visie van Jaap Kruithof delen: ‘We gooien teveel weg en we gooien het verkeerde weg'.

We nodigen verschillende kunstenaars en onderzoekers uit, die elk met hun eigen know-how meehelpen aan het onderzoek. Kunstenaar Nico Dockx zal ons gedurende het hele traject bij staan.  We bezoeken het Fablab van Antwerpen en het MAS als deel van dit project. 

We lezen Kruithofs tekst: ‘Er is maar één soort goede kunst. Ze is geëngageerd, kritisch, dient de emancipatie van mens en samenleving. Ze mijdt musea, staat in het leven, bereikt het publiek en laat zich niet beheersen door de wetten van de commercie.' We denken na of we dezelfde visie delen. 

We komen elke woensdag samen, we leven ons creatief uit en bouwen traag een eigen verzameling op. We onderzoeken wat we waardevol vinden. Jongeren met allerlei achtergronden en interesses maken tijdens Boslabs kennis met objecten en vormen en met Jaap Kruithofs filosofie.  
De resultaten van het onderzoekstraject brengen we uiteindelijk samen tot een mooie installatie, die met veel trots getoond zal worden in Het Bos begin april 2020 én in Bozar in Brussel begin mei 2020!

Voor meer info: http://hetbos.be/project/48/
In samenwerking met de Stad Antwerpen, Mas en BOZAR

 

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief