Overslaan en naar de inhoud gaan

#23: Een spaarpotbeer op reis

4 oktober 2019

Hans Bossmann geeft graag dingen in handen van mensen om hen er iets mee te laten doen en voelen. Hij kreeg Kruithofobjecten voor de Zomer Academie van 2019 in Dworp. Daar begon de reis van de spaarpotbeer. Hans werkt tot augustus 2020 met Kruithofobjecten in de straten van Antwerpen.

 "Ik wil toch wel een voorwerp. Mag ik deze spaarpot meenemen?”, vroeg Maarten op de Zomer Academie in juli. Daarmee begon de reis van de spaarpotbeer, afkomstig uit de Collectie Jaap Kruithof. De spaarpotbeer ging met Maarten mee op vakantie naar Texel. Op het strand werd hij volgetekend met tattoos. Na omzwervingen met Maarten over het eiland, bleef Tattoobeertje, zoals hij hem was gaan noemen, achter in de duinen. Is hij daar nu nog altijd of heeft iemand hem gevonden en misschien meegenomen? 

   

   

 

 In het project United Objects van kunstenaar Hans Bossmann worden kleine voorwerpen wit geverfd om betekend te worden door publiek. Tijdens de Zomer Academie, georganiseerd door De Veerman en vormingscentrum Destelheide in Dworp, werd op voorwerpen  uit de Kruithofcollectie getekend door deelnemers, staf en docenten.

   

"Tattoobeertje” is slechts één van de tientallen voorwerpen uit de Collectie Jaap Kruithof die tijdens de ZomerAcademie een nieuwe toekomst tegemoet zijn gegaan. Tientallen voorwerpen zijn meegenomen met de uitnodiging van Hans Bossmann: “Wil je het voorwerp betekenen met een patroon en het daarna ergens op straat achterlaten? Oh, en please, stuur je me dan een foto daarvan?”

   

   Veerle betekende een kleine houten poes met strepen en vierkanten en plaatste die bij de bronzen ‘leeuwin met welp’ van Josue Dupon in de Fruithoflaan in Berchem. Ze zag een dag later al dat het beestje was vertrokken met onbekende bestemming. Haar dochters waren daardoor licht gechoqueerd: “Zoiets neem je toch niet zo maar meteen mee!”.  Veerle vertelde een tijd nadien dat het neerzetten van de poes voelde of ze iets deed dat niet was toegestaan. Ze zag dat voorbijgangers met een schuin oog naar haar keken, maar gelukkig zei niemand iets. Dat maakte het niet zozeer spannend maar wel oncomfortabel.

Hans Bossmann is tot augustus 2020 artist in residence bij De Veerman. Vanaf oktober gaat hij met verschillende Openbare Ateliers in Antwerpen voorbijgangers uitnodigen om mee te doen met United Objects. Als je wil weten waar hij heen gaat of mee wil doen, mail hem dan: hans@nieuwsgierig.org 

Hans Bossmann werkt als kunstenaar het liefst van al in de openbare ruimte. Voor meer info: https://www.hansbossmann.nl/ en https://unitedobjects.org/

 

 

 

 

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief