Van onderuit iets veranderen
Pieter Malfliet van Rabotrois wil 'van onderuit iets in het systeem veranderen':
… we willen een gestructureerd platform ontwikkelen dat het werken met recup-materialen wil promoten ... Concreet willen we dit realiseren door via het platform recup-materialen te verzamelen, deze te catalogiseren, en ter beschikking te stellen van kunstenaars en makers. Enerzijds door een fysiek platform te creëren: een opslagplaats en atelierruimte aan te bieden waar er met het materiaal gewerkt kan worden, en anderzijds een digitaal platform te lanceren in de vorm van een website en applicatie waarop bedrijven en particulieren recup-materiaal kunnen doneren, en gebruikers dit materiaal kunnen aanvragen. We willen het platform deels laten draaien op het principe van de ruileconomie (wie iets doneert, spaart daarmee credits op, waarmee hij dan ook weer ander materiaal kan aankopen). Het materiaal waarop we ons focussen is dat soort materiaal dat niet goed genoeg is voor de kringloopwinkel, maar wel potentieel heeft voor makers en kunstenaars of om het eender wie met een creatieve geest of een idee. De kringloopwinkel is ondertussen een ingeburgerd gegeven, maar wat bij hen niet terecht kan belandt op de container, terwijl er nog zoveel potentieel bruikbaar materiaal gered kan worden. Het is het gebrek aan een georganiseerd alternatief voor dit materiaal dat ons drijft een dergelijk platform op te richten en van onderuit iets in het systeem te veranderen.
Zouden jullie ervoor openstaan dat onze 'vzw in wording' een deel van de overblijvende verzameling adopteert om ter beschikking te stellen in onze materialen-catalogus?... Het zou iets moois kunnen zijn om mee naar buiten te komen en zo een breder publiek te bereiken wanneer we ons platform lanceren.
De vzw in wording kreeg 5 Kruithofdozen (dozen 17, 34, 51, 139 en 160) voor dit toekomstgericht project.
Poetische assemblages
Verschillende kunstenaars deden voorstellen om met de Kruithofcollectie nieuwe creaties, performances en sociaal-artistieke trajecten te realiseren. We zijn benieuwd op wat dit allemaal zal uitdraaien. Eén van die artistieke projecten gaat over doos 38 van de Kruithofcollectie. Die doos was op 11 augustus te gast bij WARP, Contemporary Art Platform, in Sint Niklaas.
De aanwezigen konden voorstellen doen. We kozen uit deze voorstellen dat van Dan Dhaen. Dat was het meest gedurfde voorstel om met heel verschillende objecten bijzondere, poëtische assemblages te maken. Dan Dhaen zal dus aan de slag gaan met doos 38.
Het vierde leerjaar
Inge Geysen was de eerste leerkracht die ons een voorstel stuurde:
Ik geef les in het vierde leerjaar van de Andromeda school in Deurne. … Al geruime tijd probeer ik minder te consumeren en meer te hergebruiken. Opnieuw en Co binnenwandelen doet me dromen over wat ik allemaal in elkaar kan steken met gevonden schatten. Mijn favoriet daarbij is het ontwerpen van verlichting. Niets leuker dan iets maken met materiaal dat een verhaal heeft. Of iets te ontwerpen met materiaal dat eigenlijk van oorsprong niet daarvoor werd gemaakt.
Daarnaast vind ik het als leerkracht enorm belangrijk om mijn kinderen bewust te maken van het zorg dragen voor onze planeet. Ieder jaar werken we een thema rond het milieu uit. Niet alleen de vervuilde lucht, de opwarming en bedreigde dieren komen dan aan bod. We bespreken wat we zelf kunnen doen om ons steentje bij te dragen. Upcycling hoort daar dan ook bij.
Heel graag zou ik voor iedere klas van het 4de leerjaar een doos willen bemachtigen om vervolgens te gebruiken binnen ons thema milieu.
Dit alles in een plan gieten is niet gemakkelijk omdat ik graag wil uitgaan van de kinderen hun ideeën. Nadat de betekenis van upcycling wordt uitgelegd, kunnen kinderen zelf op zoek gaan naar voorbeelden van upcycling. Misschien bij hun thuis, in de omgeving, op school, op pinterest, …..
Nadien zou ik de klas een doos van Jaap Kruithof voorzetten en hen laten beslissen wat we daarmee zoal kunnen doen.
Als afsluiter zou het fijn zijn om een bezoekje te brengen aan het MAS en de museumcollectie te bekijken. Dit schept een verbondenheid tussen wat we in de klas hebben gedaan en de collectie van Jaap Kruithof.
Het MAS schenkt aan de Andromedaschool 3 Kruithofdozen (dozen 55, 94 en 77) voor dit mooie project.
Mensen in hun kracht zetten
Het meest recente voorstel dat wij binnenkregen, komt van Jessica van den Dungen. Ze is bijzonder actief op creatief en sociaal vlak:
De workshops zijn eco-creatief. Dit houdt in dat we nieuwe, hippe gebruiksvoorwerpen maken vanuit oude spullen bv. melkkartons, kaders, bloempotten; dozen enz. We combineren items, stoffen, verf, lijm en andere materialen om er andere dingen mee te creëren. Onze doelgroepen zijn mensen die sociaal gezien minder sterk in de maatschappij staan. Mijn vaste plekken zijn Prinsenhof in Hove (dagbesteding voor mensen met een plus), CAW De Steenhouwer, Inloopcentrum De Vaart (voor dak- en thuislozen) en tijdens de zomermaanden de kinderen van de Europarkwijk in Linkeroever. Waar ik dus ook een geefwinkel heb....
Over mezelf.. Wel mijn verhaal is erg eenvoudig... Ik ben van jongs af aan al erg creatief. Willekeurige materialen moesten er steeds aan geloven thuis om iets anders te worden en ik moest het gewoon kunnen delen met anderen de groepen ... De uitdaging om van niets iets te maken is heerlijk, om simultaan mensen in hun kracht te zetten. Daar leef ik van op. ... Ik kleur niet binnen de lijntjes, maar maak van het leven mijn eigen tekening.
Jessica van den Dungen wil in eco-creatieve workshops de Kruithofobjecten een nieuw leven geven en daarna deze creaties ter beschikking stellen in de geefwinkel. Er zal dus niets worden verkocht.