Overslaan en naar de inhoud gaan
MIAM, Musée International des Arts Modestes, Sète (FR)

#10: Musée des Arts Modestes en andere gelijkaardige verzamelingen

12 december 2018

We vragen elke gesprekspartner of zij of hij collecties kent die lijken op de Collectie Kruithof, want dat geeft inspiratie voor het bedenken van de waardes van de Kruithofcollectie.
Altijd komen we bij minstens twee soorten collecties uit: de collecties dagelijks leven van cultuurhistorische musea en artistieke installaties met alledaagse dingen.

Ook onze collega’s van het MUCEM, Musée des Civilisations de l’Europe et de la Méditerranée (Marseille), gaven antwoorden in die zin. 

Ze dachten eerst aan Il Museo Ettore Guatelli, een cultuurhistorisch museum in  Ozzano Taro di Collechio, Parma. Het museum houdt vast aan de indrukwekkende scenografie die verzamelaar en onderwijzer Ettore Guatelli (1921-2000) bedacht heeft. De collectie heeft door die vormgeving dus een grote visuele ensemble-waarde. Tegelijk documenteert het museum de collectie cultuurhistorisch. Het vertelt met de collectie over landbouw en dagelijks leven in het verleden.

Maar ze dachten daarna ook aan het MIAM of Musée International des Arts Modestes in Sète bij Montpellier. De kleurrijke kijkkasten van verzamelaar Bernard Belluc zijn de vaste collectie van het museum. Ze hebben thematische noemers, maar er zijn geen objectlabels. Het zijn dus vooral visueel indrukwekkende ensembles. Ze vormen de context voor tijdelijke tentoonstellingen van "art modeste" en "art brut".

Meld je aan voor de nieuwsbrief