‘Martial Arts’ laat zien waarom mensen aan vechtsport doen. De expo toont de kracht en schoonheid van krijgskunsten en vertelt over de tradities en verhalen achter de sport. Het wordt een combinatie van maatschappelijke thema's met persoonlijke verhalen.
De expo toont niet enkel hedendaagse krijgskunsten, maar werpt ook een blik op gevechtskunsten die een nauwe band hebben met de geschiedenis van onze stad.
Populair volksvermaak
Van 1920 tot 1975 is boksen en worstelen populair in Antwerpen: het is deel van volksvermaak en ontspanning. Veel café’s in de stad hebben een eigen boks- of worstelring en op de sinksenfoor kunnen bezoekers het opnemen tegen lokale kermisvechters. Later wint ook catch (of ‘showworstelen’) aan populariteit, vaak tot ergernis van de ‘echte worstelaars’, met catchtornooien die meermaals het Sportpaleis doen uitverkopen.
Roland Renson, autoriteit op vlak van sportgeschiedenis en sporterfgoed, schrijft: ‘De havenstad Antwerpen had een sterke reputatie op het vlak van lokale krachtpatsers. In een tijdvak waar spierkracht nog een belangrijke economische component was van de ‘naakte arbeidskracht’, waren worstelen en boksen inherent verbonden met de arbeiderscultuur van de ‘sterke man’.
ErfgoedLab Antwerpen zoekt naar erfgoed dat getuigt over dit stukje stadsgeschiedenis. Het MAS wil dit erfgoed registreren en mogelijk later lenen om te tonen in de expo. Je kan het ook schenken. Dan wordt het opgenomen in de MAS-collectie (of een andere) en goed bewaard voor de komende generaties.
Wat zoeken we?
- Foto’s en documenten over worstel- en boksclubs;
- Attributen die met boksen of worstelen te maken hebben, zoals bokshandschoenen, worstelkledij, schoenen …;
- Prijzen, medailles, oorkondes …;
- Gebruiksvoorwerpen die typisch waren tijdens een training of wedstrijd;
- Merchandising en promomateriaal om wedstrijden aan te kondigen of clubs in de kijker te zetten; affiches, banners, lichtbakken, strooibriefjes …;
- Verhalen en getuigenissen van mensen die zelf de ring betraden of mensen die vaak gingen kijken;
- …;
Hoe kan je ons helpen?
- Stuur een mail naar: martialarts@antwerpen.be of bel 03 338 44 00 (di – zo, 10 – 17u.) en wij nemen contact met je op.
- Heb je een interessant voorwerp of verhaal, dan nodigen we je uit in het MAS om objecten mee te helpen beoordelen, inscannen en beschrijven.
- Zijn de voorwerpen geschikt voor de MAS-expo, dan maken we later een afspraak met jou voor een eventuele bruikleen of schenking. De expo is voorzien voor 2026.
ErfgoedLab Antwerpen, MAS en zijn partners danken je alvast hartelijk voor je bijdrage!