Overslaan en naar de inhoud gaan
© Pat Verbruggen

Dingen

03.04.2020 - 06.06.2022

10 000 dingen, dingen die andere mensen meestal niet bewaren, dat verzamelde de Belgische filosoof Jaap Kruithof (1929-2009). Intussen bekritiseerde hij de wegwerpcultuur. De helft van de Kruithofcollectie kreeg een nieuw leven dankzij het beeldend werk van kunstenaars Guy Rombouts en Benjamin Verdonck. Zij creërden in het MAS een nieuwe installatie met de objecten.

Na het overlijden van Jaap Kruithof nam het MAS de collectie in huis, met het plan om later de waarde ervan te onderzoeken. Dat gebeurde in 2018, in samenwerking met vele partners.

Het MAS besliste om de helft van de Kruithofcollectie aan de samenleving terug te geven, als grondstof voor de toekomst. Mensen of organisaties die geïnteresseerd waren, kregen een aantal voorwerpen om ze een nieuw leven te geven onder de voorwaarde dat alles hergebruikt moest worden. Deze upcycling leidde tot verrassende resultaten (lees meer hierover in de blog).

Het MAS bewaart de andere helft als museumcollectie met een bijzonder doel. Deze 5.000 dingen dienen om gedachten en gevoelens rond de waarde van dingen aan te wakkeren. Daarom gaf het MAS ze in handen van kunstenaars. Benjamin Verdonck en Guy Rombouts waren de eersten die met deze dingen nieuw werk maken. Voor hen spreekt uit de Collectie Kruithof "een grote tederheid ..." 

  • De expo 'Dingen. Guy Rombouts en Benjamin Verdonck herschikken Jaap Kruithof'  was tot 6 juni 2022 te bekijken in het Kijkdepot op de 2e verdieping.

Duik in de expo

Benieuwd hoe de kunstenaars de Collectie Kruithof benaderden en hoe ze de expo opbouwden? Guy en Benjamin vertellen er zelf meer over.

Publicatie

Bij deze expo verscheen het essay 'Bewaren' van Jaap Kruithof opnieuw, ditmaal met een inleiding van Leen Beyers en uitleidingen van de Franse antropoloog Octave Debary en de kunstenaars Benjamin Verdonck en Guy Rombouts.

  • Uitgeverij BAi voor het MAS, € 9.
  • Verkrijgbaar in de MASshop en online 

Publicaties

Lees een korte biografie over Guy Rombouts, Benjamin Verdonck en Jaap Kruithof.

Blog

Collectie Kruithof

Op zoek naar de waarde van de collectie

Samen met partners onderzocht het MAS de collectie van 10.000 dingen die de Belgische filosoof Jaap Kruithof (1929-2009) verzamelde. Het zijn dingen die anderen meestal niet bijhouden, maar het onderzoek toont aan dat ze een groot filosofisch potentieel heeft.

Meld je aan voor de nieuwsbrief