Stel je voor dat je twee jaar lang in een wachtruimte moet zitten voor een broodnodige medische afspraak, en dat je je in deze tijd ook nog zorgen moet maken of je op het einde van die wachttijd wel toegang gaat krijgen tot die zorg. Een ondragelijke gedachte; en toch zitten duizenden trans en non-binaire personen in Nederland en België momenteel in deze suspensie te wachten op het begin van hun traject binnen de genderbevestigende zorg.
Wachten op transzorg in Nederland en België duurt veel te lang — gemiddeld twee jaar voor een intakegesprek. Hoe voelt het om die wachttijd tastbaar te maken? Hoe weerklinkt die wachtmuziek in de hoofden en zielen van de wachtenden? En hoe blijf je zorgen geven en ontvangen in een systeem dat zo onder druk staat?
MAS-curator Marion Wasserbauer gaat in gesprek met kunstenaars die deze vragen onderzoeken:
- The Pink Cube presenteert OUR EXQUISITE CORPSE, een participatief kunstproject waarin de onvoorstelbare wachttijd van transgenderzorg wordt vertaald naar een meterslange, kleurrijke quilt van tijd. Door te borduren, tekenen, schrijven en naaien maken deelnemers zichtbaar hoe het is om te wachten — minuut na minuut, dag na dag.
- Bert Roman, voormalig verpleegkundige en performer, vertelt in zijn solovoorstelling Who Cares over de kwetsbaarheid, kracht en tederheid van zorg geven in tijden van crisis. Hoe blijf je liefhebben en zorgen in een zorgsysteem dat je uitput?
Praktisch
- Wanneer: 7 augustus, van 19.30 tot 21 uur
- Waar: MASbox
- Gratis activiteit